17-08-2017 12:30 | Door: Erik Verheggen

Wegen en paden gemaakt van sigarettenpeuken in plaats van dat ze ermee zijn bezaaid. Onderzoekers hebben aangetoond dat sigarettenafval goed verwerkt kan worden in asfalt.

Dat stellen wetenschappers van de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) University.

Asfalt gemengd met sigarettenafval is geschikt voor wegen waar zwaar verkeer overheen rijdt en kent bovendien een lage thermische geleiding. Dit betekent dat het product niet alleen een groot afvalprobleem kan oplossen, maar ook nuttig zou zijn om het warmte-effect in de steden te verminderen, melden de onderzoekers.

Om schadelijke chemicaliën in de sigarettenpeuken in te kapselen en uitdroging te voorkomen, hebben de onderzoekers de peuken ingekapseld met bitumen en paraffinewas.

Bouwmateriaal

Het project is het resultaat van vijf jaar onderzoek. Het is gepubliceerd in het tijdschrift Construction and Building Materials.

Volgens de onderzoekers komt wereldwijd elk jaar meer dan 1,2 miljoen ton sigaretafval vrij. Door de groeiende wereldbevolking zal dat cijfer alleen maar stijgen.

De Australiërs kwamen eerder in het nieuws door oude peuken toe te voegen aan het productieproces van bakstenen. Dit leverde een licht bouwmateriaal op met betere isolatie eigenschappen dan traditionele bakstenen.

Bron: RMIT | Foto: Nadiia Korol/Shuttestock