22-08-2017 07:43 | Door: Erik Verheggen

Auto’s worden elk jaar lichter. Japanse bedrijven zoeken een nieuw afslankmiddel voor de auto-industrie in een nieuw materiaal: nano-vezels uit houtpulp.

Auto-onderdelen van nano-cellulosevezels uit houtpulp, zijn in potentie vijf keer sterker en vijf keer lichter dan stalen onderdelen, stellen de Japanners. Lichtere auto’s zijn zuiniger en efficiënter. Zeker voor elektrische voertuigen, die niet zo snel kunnen ‘bijtanken’ als auto’s op conventionele brandstoffen, geldt dat lichter beter is.

Reuters publiceerde vorige week een uitgebreid artikel over de zoektocht van Japanse onderzoekers naar alternatieven voor staal.

Prijs

Het nadeel van nano-cellulose is tot nu toe de prijs. Een kilo kost ongeveer $ 9 om te produceren. Een kilo staal of aluminium van hoge kwaliteit kost ongeveer $ 2. Volgens analisten, geraadpleegd door Reuters, blijft metaal daarom voorlopig het meest gebruikte materiaal in de auto-industrie.

De Japanse bedrijven verwachten de prijs van nano-cellulose tegen 2030 echter te kunnen halveren, waarmee het in een klap een alternatief zou kunnen zijn. Zeker ten opzichte van koolstofcomposieten, waarvan de minimumprijs ongeveer $ 10 per kilo bedraagt, is cellulosevezel dan een veel rendabeler toe te passen.

Lees hier het hele artikel van Reuters.

Bron: Reuters | Foto: SSCHNITTLABOR/Shutterstock