12-09-2017 09:12 | Door: Erik Verheggen

Het Den Helderse KeyKeg presenteert een plastic bierfust van gerecycled plastic. ‘Fust-to-fust’ recycling is mogelijk, meent het bedrijf.

Familiebedrijf KeyKeg presenteert het circulaire biervat maandag op een beurs in Duitsland, meldt dagblad Trouw.

De KeyKeg is een fust dat bestaat uit verschillende onderdelen. De basis is een dubbelwandige plastic fust met daarin een binnenzak. KeyKegs bestaan nu al voor een deel uit gerecycled materiaal, meldt het bedrijf op zijn website.

Dat percentage zou relatief gemakkelijk omhoog kunnen, constateerde KeyKeg. De onderdelen van een vat zijn gemaakt van mono-materialen en kunnen van elkaar gescheiden worden. Om de vaten terug te krijgen is KeyKeg samenwerkingsverbanden aangegaan met distributeurs. Die nemen tijdens de levering gebruikte vaten terug voor recycling.

hergebruik

Van een gebruikt fust kan 81 procent worden hergebruikt. Vooral de dop en de binnenzak zijn nog moeilijk herbruikbaar in een nieuw vat, schrijft Trouw. Uiteindelijk moet 100 procent hergebruik mogelijk zijn, zegt commercieel directeur Anita Veenendaal tegen de krant.

KeyKeg probeert met zijn kunststof biervaten een positie te verwerven in de markt die gedomineerd wordt door de traditionele metalen fusten. Toch blijkt er vraag te bestaan voor het product. KeyKeg mocht in het afgelopen decennium elk jaar een groei van 10 procent noteren.

Bron: Trouw, KeyKeg | Foto: Evgeniy Kalinovskiy/Shutterstock