19-09-2017 13:41 | Door: Erik Verheggen

Het Convenant Verantwoord Goud krijgt er een partij bij. Het recyclingbedrijf Coolrec sluit zich aan bij deze samenwerking.

Dat meldt het moederbedrijf van Coolrec, Renewi, in een persbericht. Coolrec is een bedrijf dat onder andere goud herwint uit afgedankte apparaten.

Verantwoorde goudketen

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Met de ondertekening maakt het bedrijf Coolrec hier onderdeel van uit.

Doel van het convenant is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten en milieu- en biodiversiteitstandaarden beter gerespecteerd worden. Sommige van de risico’s op dat gebied zijn te complex voor een individueel bedrijf om op te lossen. Het convenant biedt de mogelijkheid voor de sector om brede kwesties gezamenlijk aan te pakken.

Nederland is een kleine speler in de mondiale goudwereld. Hier wordt het vooral verwerkt in sieraden, elektronica en munten. Europa is goed voor 2 procent van de wereldwijde goudconsumptie. Jaarlijks komt er bijna 4.300 ton op de markt. Daarvan is 66 procent nieuw goud en 34 procent komt uit recycling.

Secundaire grondstoffen

Coolrec biedt met negen locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk een netwerk voor de verwerking van afgedankte apparatuur tot secundaire grondstoffen.

Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec: “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staat deze specifieke materialen, zoals edelmetalen, terug te winnen zodat deze weer als grondstof hergebruikt zijn in de vervaardiging van nieuwe producten. Onze circulaire gedachte en doelstelling daarbij is om bijvoorbeeld goud uit afgedankte elektronica te leveren voor de productie van nieuwe elektronica.”

Bron: Renewi | Foto: Phawat/Shutterstock