26-09-2017 07:00 | Door:

Essity, het concern achter Tork, Tena, Libresse, Edet, Demak’Up en Tempo, maakt met een innovatieve pyrolysemachine nieuwe grondstoffen van papierslib.

Het concern heeft de technologie ontwikkeld in samenwerking met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente, meldt Essity in een persberciht.

Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal, ook wel ontinktingsslib genoemd. Dit slib bestaat uit vezels, vulstoffen, plastic en metalen. Op dit moment wordt het slib over de weg vervoerd en gebruikt in cement- en steenfabrieken of gestort.

Gekraakt

Bij pyrolyse wordt organisch materiaal in een paar seconden ‘gekraakt’ door het te verhitten zonder toevoer van zuurstof. De UT is gespecialiseerd in de pyrolyse van biomassa, zoals bijvoorbeeld hout, stro, gras of algen. Hier worden brandstoffen en producten van gemaakt. Alucha en de Universiteit Twente hebben dit proces nu ook toepasbaar gemaakt voor papierslib.

“Voor het eerst kunnen we dit ontinktingsslib in de fabrieken zelf recycleren. Deze nieuwe manier van recycling zorgt voor minder CO2-uitstoot doordat de pyrolyseolie fossiele brandstoffen vervangt. Het slib hoeft niet meer vervoerd te worden over de weg wat een vermindering van vrachtwagens en hinder betekent. Verder kunnen de herwonnen mineralen hergebruikt of verkocht worden. Dit draagt bij aan de circulaire economie die Essity nastreeft”, zegt Tom Berben, Environmental Compliance Director bij Essity in het persberciht.

Prototype

Het slib wordt eerst gedroogd, en vervolgens ingevoerd in de reactor van de machine. In de reactor worden de mineralen gescheiden van de verdampte pyrolyse olie. De mineralen bevatten genoeg calciumcarbonaat om hergebruikt te kunnen worden in de papierindustrie. De pyrolyse olie en gas kunnen in de tissuefabriek gebruikt worden ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Het prototype van de machine kan 100 kilo droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen, die 1.500 kilo slib per uur kunnen verwerken, voor alle papierfabrieken van Essity.

Bron en beeld: Essity