18-10-2017 16:11 | Door: Joyce de Thouars

Bij 90 procent van de deelnemende gemeenten staat de circulaire economie op de agenda. Voor de overgang naar een circulaire economie is het samenbrengen van verschillende partijen nodig.

Dat blijkt uit een peiling van adviesbureau Schuttelaar & Partners.

Koplopers Amsterdam, Rotterdam en Haarlem horen bij de 14 procent die al een specifieke circulaire visie heeft ontwikkeld, volgens een persbericht van Schuttelaar. Bij driekwart van de deelnemende gemeenten is het thema ondergebracht bij verschillende beleidsterreinen zoals afvalbeleid, verantwoord inkopen en klimaatbeleid.

Circulaire economie

Er bestaan volgens de peiling verschillende ideeën over wie de trekker is in de transitie naar een circulaire economie. Volgens 31 procent van de deelnemende gemeenten vervult de nationale overheid die rol, terwijl 22 procent vindt dat de taak bij de gemeenten zelf ligt. 15 procent is van mening dat het bedrijfsleven aan zet is. Het is dan ook hoofdzaak om de verschillende partijen bij elkaar te brengen om de overgang naar een circulaire economie te realiseren, stelt het adviesbureau.

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn, en 40 procent van de gemeenten deelt die ambitie, terwijl 47 procent er een ontwikkelt. Het aanstaande kabinet kan een rol spelen door met een concrete invulling van Nederland Circulair in 2050 en het Grondstoffen akkoord te komen, aldus Schuttelaar & Partners. 

In de peiling zijn honderd van de 338 uitgenodigde Nederlandse gemeenten vertegenwoordigd. 

Bron: Schuttelaar & Parners | Foto: Shutterstock.com