19-10-2017 10:02 | Door: Joyce de Thouars

De gemeente Duiven heeft vandaag tijdens een persbijeenkomst een duurzame tegel gepresenteerd, die gemaakt is met gerecycled huishoudelijk restafval uit de omgeving.

De tegel is het resultaat van een samenwerking tussen Betonindustrie De Hamer, afval- en energiebedrijf AVR, en Mineralz, een dochteronderneming van Renewi. Zij hebben gedurende vijf jaar onderzoek een proces ontwikkeld waarbij de minerale fractie uit bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties door middel van een wasproces geschikt wordt gemaakt voor de toepassing van betonwaren. Het granulaat,  Forz genaamd, is een zowel duurzame als schone en veilige zand- en grindvervanger.

“In de duurzame tegel is minstens 15 procent van het zand en grind vervangen door deze secundaire bouwstof, en we werken naar 30 procent toe”, aldus Eric de Groot, commercieel directeur van BTE, tijdens de persbijeenkomst.

Hij benadrukt dat de duurzame tegels kwalitatief gelijkwaardig zijn aan reguliere betonwaren en worden geleverd onder Komo en Besluit bodemkwaliteit.

Circulair

“Wat deze producten als extra voordeel hebben, is dat ze gemeentes op een eenvoudige manier helpen om aan hun circulariteits- en recycledoelstellingen te voldoen. De prijs van de tegels is grotendeels gelijk aan tegels die vervaardigd zijn met regulier beton maar de winst zit hem in de duurzaamheid", aldus De Groot.

“Het plaatsen van de tegel is verder een uitstekende manier om bewoners meer bewust te maken van wat hun gemeente doet aan de circulaire economie”, aldus Jasper de Jong, commercieel directeur van AVR. Andere gemeentes waaronder Leusden en Soest hebben ook interesse getoond in de duurzame tegel. 

Bron: AVR | Foto: Shutterstock.com