06-11-2017 08:52 | Door: Joyce de Thouars

Technisch onderzoekscentrum VTT heeft een nieuw concept voor e-waste recycling ontwikkeld. Door het integreren van verschillende technologieën wordt de efficiëntie van materiaalherstel verhoogd en het gebruik van mineralen en fossiele bronnen verlaagd.

Een groot deel van de waardevolle grondstoffen gaat nu nog verloren tijdens elektronische recycling en verwerking. Traditionele mechanische recyclingprocessen zijn niet langer voldoende door de toenemende complexiteit van producten.

Vergassing is één van de technologieën die VTT wilt toepassen, meldt het onderzoekscentrum in een persbericht. Dit thermische conversiegebruik herwint niet alleen basismetalen en zeldzame aardmetalen uit het afval, maar ook organische componenten om bijvoorbeeld plastic en chemicaliën  mee te produceren.

Circulaire economie experiment

Een consortium van Finse partners komt in 2018 bij elkaar om de effectiviteit van deze en andere technieken, van voorbehandeling van afval tot herstel van nieuwe grondstoffen in de praktijk te bewijzen. Een circulaire economie experiment, dat onderdeel uitmaakt van het Minewee-project, zal in het najaar plaatsvinden.

De rol van VTT is om een industrieel ecosysteem te bouwen voor het terugwinnen van kritieke grondstoffen uit e-waste en restanten uit afvalverwerking. Het projectteam is bezig met het ontwikkelen van een proces dat bestaat uit voorbehandeling, mechanische scheiding van metalen, vergassing en hydrometallurgische processen. Aalto University richt zich op het herstellen van edelmetalen.

Andere partners in het consortium zijn: Loimi-Hämeen Jätehuolto, BMH Technology, Kuusakoski, Stena Recycling, Technology Industries uit Finland, Finnish Car Recycling Ltd en Global EcoSolutions.

E-waste recycling

De recycling van e-waste is een belangrijke bron van kritieke grondstoffen, zoals gallium, germanium en platina, waarnaar de vraag blijft toenemen. De productie van batterijen en lasertechnologie is bijvoorbeeld afhankelijk van deze materialen waarvan de globale beschikbaarheid varieert. Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is de tweede belangrijkste bron van kritieke grondstoffen.

Lees ook:

 

Bron: VTT | Foto: Shutterstock.com