09-11-2017 11:55 | Door: Joyce de Thouars

Het New Plastics Economy-initiatief van de Ellen MacArthur Foundation, roept op tot een verbod op oxo-afbreekbare kunststoffen. Deze materialen zijn geen oplossing voor zwerfafval en de plastic soep, maar dragen juist bij aan extra vervuiling door microplastics. 

Oxo-afbreekbare plastic verpakkingen zijn geen oplossing voor de vervuiling, stelt New Plastics Economy in een statement. Hoewel de perceptie bestaat dat deze materialen veilig biologisch afbreekbaar zijn, bestaat er wetenschappelijk bewijs dat het juist schadelijk kan zijn voor de voedselketen. 

Daarbij passen oxo-afbreekbare plastics niet in een circulaire economie. De verpakkingen zijn niet geschikt voor langetermijn gebruik en verliezen snel hun waarde. Recycling en composteren zijn ook geen optie, aldus New Plastics Economy. 

De oxo-afbreekbare plastics worden gemaakt van conventionele polymeren (LDPE) waaraan chemische additieven worden toegevoegd. Dit versnelt de oxidatie en disintegratie van het plastic als het in aanraking komt met UV-licht, zuurstof of warmte. 

Microplastics

Het materiaal wordt wereldwijd in toenemende mate gebruikt voor onder andere tassen, flessen en labels. Echter, bij het afbreekproces valt het plastic uiteen in miniscule deeltjes, waaronder microplastics. Als deze schadelijke deeltjes in de zee terecht komen kunnen ze via zeedieren in de voedselketen belanden. Hetzelfde geldt voor plastics waarin soortgelijke chemische additieven verwerkt zijn, aldus New Plastics Ecnomy. 

Meer dan 150 toonaangevende organisaties, waaronder Suez, Unilever en de Gulf Petrochemicals and Chemicals Association, ondersteunen het initiatief. Zij zien de oplossing in innovatie op basis van de principes van de circulaire economie. Hierbij worden producten, onderdelen en materialen zo ontworpen dat herbruikbaarheid en waardebehoud gemaximaliseerd worden. 

Lees ook:

Bron: New Plastics Economy | Foto: Shutterstock.com