13-11-2017 12:26 | Door: Joyce de Thouars

Het afvalfonds Verpakkingen en 4Pet Recycling hebben een overeenkomst gesloten om op grote schaal door consumenten gebruikte schaaltjes en bakjes voor voedsel te gaan recyclen. Het vinden van een duurzame oplossing voor deze deelstroom is een belangrijke bijdrage tot een circulaire economie.

4Pet Recycling bouwt een nieuwe installatie in Duiven, die halverwege 2018 in gebruik zal worden genomen. Verschillende Nederlandse sorteerders gaan PET-trays uit hun kunststofinzameling sorteren, zodat Pet4 Recycling deze kan verwerken tot regranulaat. De grondstof zal worden ingezet om zowel nieuwe schaaltjes en bakjes voor voedsel en planten als omsnoeringsbanden te produceren.  

“Als 4Pet zien we al enkele jaren de enorm groeiende PET-traymarkt als de nieuwe verder te ontwikkelen PET-recyclingmarkt, naast de wereldwijd reeds ontwikkelde PET-flessenmarkt. We zijn dan ook erg tevreden dat we als eerste in deze markt een closed-loop kunnen aanbieden, net als Bottle2Bottle, maar dan Tray2Tray”, zegt Jean-Loup van de Wiele, CEO van 4Pet in een persbericht.

Grondstoffen recycling

Ongeveer 10 procent van het huishoudelijke kunststof verpakkingsafval bestaat uit PET-trays. Bij technieken die tot nu beschikbaar waren, werden deze PET-trays hooguit ingezet als bijstroom bij de recycling van PET-flessen en als onderdeel van de mix-kunststofstroom. Door hoge kwaliteitseisen van deze stromen zat er echter een plafond aan de inzet van PET-trays. 

"Doordat de PET-trays met de nieuwe techniek uit de mix-kunststofstroom verdwijnen, neemt ook de kwaliteit van deze stroom toe en wordt hiermee een belangrijke stap gezet naar een verdere verbetering in hoogwaardige recycling van grondstoffen", zegt Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. “Deze recycling van PET-trays levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie.”


 

Bron: Afvalfonds Verpakkingen | Foto: Shutterstock.com