13-11-2017 15:32 | Door: Joyce de Thouars

Een innovatief systeem dat voorkomt dat plastic afval oceanen bereikt wordt in november getest in de IJssel bij Kampen. The Great Bubble Barrier pakt het probleem aan bij de bron door zwerfafval uit rivieren te halen.

De Great Bubble Barrier is gebaseerd op een reeds bestaande technologie, die wordt ingezet in de olie-industrie om lekkende olie tegen te gaan. In de nieuwe toepassing wordt een buis met gaatjes op de bodem van de rivier geplaatst. Hier wordt lucht doorheen gepompt, waardoor er een bellenscherm ontstaat.

Door het schuin plaatsten van het bellenscherm wordt gebruik gemaakt van de stroming om afval naar de kant te krijgen. “De opwaartse stroming die het bellenscherm veroorzaakt brengt afval zwevend in de waterkolom naar de oppervlakte, terwijl de turbulentie aan de oppervlakte het drijvende afval in zijn weg naar zee stopt”, licht initiatiefneemster Anne Marieke  Eveleens toe in een persbericht.  

Het afval dat zich vervolgens aan de kant van de rivier verzamelt, kan makkelijk opgevangen worden, bijvoorbeeld door een lopende band.

Plastic soep

Wereldwijd belandt er 8 miljard kilo plastic, waaronder microplastics, via rivieren in de oceaan. De geleidelijke afbraak van grote stukken plastic in de oceaan vergroot de hoeveelheid microplastics elke dag. De minuscule deeltjes vormen een bedreiging voor het zeeleven, de marine ecosystemen en mensen.

De verwachting is dat de hoeveelheid plastic alleen maar verder groeit. De Ellen Macarthur Foundation voorspelt dat plastic productie wereldwijd groeit van 311 miljoen ton in 2014 tot het dubbele over twintig jaar. De bedenkers van het Great Bubble Barrier concept willen dit probleem aanpakken door het vervuilende plastic uit de rivieren, kanalen en grachten te vissen voordat het de oceaan bereikt.

De toepassing van bellenschermen is al onderzocht in de testfaciliteiten van Deltares. De pilot in Kampen loopt tot 24 november in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares, BAM en Van den Herik. 

Zie hieronder een video over de test bij Deltares:

Lees ook:

 

Bron: The Great Bubble Barrier | Foto: Shutterstock.com