07-12-2017 12:27 | Door: Joyce de Thouars

Een bioplastic beker die 100 procent recyclebaar is. Limm Recycling en de Provincie Fryslân werken samen aan de ontwikkeling van deze beker. 

Limm Recycling heeft al ruime ervaring met de levering, verzameling én recycling van plastic bekers. Deze kennis kan het bedrijf nu inzetten bij het ontwikkelen van de bioplastic beker.

Bioplastic

De beker zal worden vervaardigd van PHA (PolyHydroxyAlkanoaat), een bijzonder soort bioplastic. Dit plastic breekt binnen een jaar onder natuurlijke omstandigheden af. Normaal plastic doet daar tientallen jaren over. Daarbij is de milieu-impact tijdens het productieproces lager en wordt het gebruik van fossiele grondstoffen verminderd.

De ambitie van Limm Recycling is om traditionele plastic bekers te vervangen door PHA-bioplastic bekers om bij te dragen aan een circulaire economie.

Samenwerking

Het project maakt onderdeel uit van Biocas, een Interreg programa met Noordzeelanden, dat het gebruik van biomassa stimuleert. De Provincie Fryslân is de lead partner van het project.

Volgend jaar wordt de eerste batch bekers geproduceerd. “Het is de bedoeling om de eerste proefoplage bekers als onderdeel van het Biocas project te testen op festivals die in het kader van Leeuwarden-Fryslân European Capital of Culture 2018 zullen plaatsvinden”, vertelt Thiemo van der Weij van Limm Recycling.

Hiermee biedt het project de kans om ‘PHA-bioplastic bekers bij een breed publiek te introduceren.’

Opschaling

PHA wordt voornamelijk geproduceerd uit planten en bacteriën. Het wordt echter niet breed ingezet door de hoge productiekosten. Het gebruiken van bijvoorbeeld afvalwater zou deze kosten omlaag kunnen brengen. 

Een proef bij de rioolwaterzuivering in Bath in 2015 heeft al op kleine schaal aangetoond dat het mogelijk is om PHA uit rioolwater te winnen. 

"Ons project draagt hopelijk bij aan het opschalen van de PHA productie en het activeren van bedrijven om producten geproduceerd uit fossiele grondstoffen te vervangen met producten geproduceerd uit biobased grondstoffen”, aldus Van der Weij.

LIMM Recycling zet zich bovendien in om de PHA-bioplastic bekers retour te krijgen en te hergebruiken danwel volledig te recyclen. 

Lees ook:

Bron: Limm Recycling | Foto: Shutterstock.com