15-12-2017 12:27 | Door: Joyce de Thouars

Het Amerikaanse IT-concern Dell en Lonely Whale hebben een groep bedrijven bijeengebracht om samen de plastic soep tegen te gaan. De bedrijven willen een duurzaam model ontwikkelen dat het oceaanplastic schaalbaar verminderd.

Erik Solheim, hoofd van het VN-Milieuprogramma verwelkomt het initiatief: “Het is essentieel dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun ketens en dat consumenten zich ervan bewust zijn dat hun dagelijkse keuzes blijvende gevolgen hebben.” Solheim hoopt dat de samenwerking een ‘katalysator voor innovatie wordt.’

Waarde uit plastic afval

De deelnemende bedrijven gaan eerst testen of zij plastic, verzameld uit onder andere rivierbeddingen, in hun producten en verpakkingen kunnen integreren. Op deze wijze hoopt NextWave een commercieel schaalbare oceaanplastic-keten te creëren.

Minstens zo belangrijk voor de bedrijven is het vaststellen van hun eigen plastic voetafdruk. De bedrijven willen het gebruik van single-use en niet-recyclebare plastics elimineren of in ieder geval significant te verminderen.

“Samenwerking is essentieel om oceaanplastic schaalbaar aan te pakken. Het is geweldig om nauw samen te werken met leiders uit de industrie en oplossingen te creëren die waarde uit afval halen, aldus Kevin Bron, chief supply chain officer bij Dell in een statement.

Erin Meezan, chief sustainability officer bij Interface is enthousiast dat de samenwerking de totstandkoming van een circulaire economie versnelt. “We hebben er vertrouwen in dat deze werkgroep de recycling van plastic kan versnellen en schaalbaarheid aan kan drijven.”

Lees ook

Plastic soep

Volgens schattingen komt er elk jaar 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Als er niets verandert drijft er in 2025, 150 miljoen ton plastic in de oceaan, waarschuwt NextWave. Dat vormt onder andere een bedreiging voor zeedieren en voedselketen.

Nextwave verwacht dat door samen te werken, meer dan 1.400 ton plastic uit de oceaan kan worden gehouden in de komende vijf jaar. Dat is gelijk aan 66 miljoen waterflessen.

De bedrijven die onderdeel uitmaken van het consortium zijn: General Motors, Trek Bicycle, Herman Miller, Interface, Van de Sant, Humanscale en Bureo. De groep wordt gesteund door de VN Milieu, 5Gyeres Institute, Zoological Society of London en New Materials Institute.

Bron: Dell | Foto: Dell/ flickr.com