18-12-2017 07:05 | Door: Joyce de Thouars

Er zijn miljoenen microplastic fragmentjes per vierkante kilometer aangetroffen in Europese wateren. De bevinding is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, dat als onderdeel van de Volvo Ocean Race wordt uitgevoerd.

De Volvo Ocean is een 8 tot 9 maanden durende zeilwedstrijd om de wereld, die elke 3 jaar wordt gehouden. In deze editie neemt duurzaamheid en met name de problematiek omtrent plastic een belangrijk plaats in.

Plastic soep

Het wedstrijdteam ‘Turn the tide on plastic’ verzamelde de data voor het wetenschappelijk onderzoek tijdens de eerste etappe tussen Lissabon en Alicante. De onderzoekers concludeerden op basis van de monsters, dat in elke vierkante kilometer van het water zich meer dan drie miljoen microplastic deeltjes bevinden.

Microplastics zijn niet met het blote oog waarneembaar en doen er duizenden jaren over om af te breken. Volgens schattingen komt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic, waaronder microplastics, via rivieren in de oceaan terecht.  

“Onze eerste bevindingen tonen aan dat het peil van microplastic in de wateren substantieel hoger is dan we aanvankelijk verwachtten,” vertelt Toste Tanhua, onderzoeker bij het Duitse onderzoeksinstituut Geomar.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd beperkt zich tot ongeveer 1 procent van al het plastic in de oceaan. Door het initiatief van de Volvo Ocean Race kan de kennis worden uitgebreid.

Het wetenschappelijke programma van de wedstrijd wordt financieel ondersteund door Volvo Cars. Pijlers van het onderzoek zijn: de verzameling van meteorologische data, het meten van de zeewater temperatuur met boeien en het aan boord analyseren van gegevens over zoutgehalte en opgeloste CO2. Al deze gegevens vormen een indicatie van de algemene gezondheid van de oceaan.

De monsters die zijn genomen in de tweede etappe van de wedstrijd, van Lissabon naar Kaapstad, worden momenteel onderzocht. 

Bron: Ocean Volvo Race | Foto: JL Ortin/ shutterstock.com