19-09-2018 06:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor de op olie gebaseerde plastic verpakkingen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar recyclebare en composteerbare plastic verpakkingen van hernieuwbare grondstoffen. Verschillende bedrijven lanceerden zelfs al nieuwe biobased verpakkingen. DuurzaamBedrijfsleven zet de ontwikkelingen op een rij. 

1. PLA-voedselverpakkingen

Promessa lanceerde vorig jaar een biologisch-afbreekbare voedselverpakking van Poly Lactic Acid (PLA). PLA wordt gemaakt uit de plantaardige grondstoffen dextrose en melkzuur. Deze grondstoffen zijn volledig hernieuwbaar.

De verpakking is volgens de producent 100 procent composteerbaar. Dat geldt ook voor het absorptiepad, de folie en etiketten. 

2. Biobased folie voor koffieverpakking

Peeze lanceerde in 2016 een verpakking met een biobased folie. De verpakking was voor meer dan 85 procent gemaakt van cellulose en suikerrietresidu.

Aan het begin van 2018 werd op deze ontwikkeling een vervolg gegeven met een nieuwe composteerbare verpakking. De biobased verpakking was namelijk gemaakt van hernieuwbare grondstoffen maar liet na gebruik nog wel afval achter. De nieuwe verpakking is niet volledig uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt maar is wel 100 procent composteerbaar.

3. Bioplastic flessen

Het Zwitserse Nestlé en Franse Danone investeren ondertussen gezamenlijk in de ontwikkeling van biobased plastic flessen. Hier kunnen bijvoorbeeld zaagsel of gewasresiduen voor worden gebruikt.

De bedrijven willen de bioplastics inzetten voor hun mineraalwatermerken. De doelstelling is om in 2020 commerciële hoeveelheden te produceren. Daarnaast zijn Danone en Nestlé van plan om de technologie voor de hele drankenindustrie beschikbaar te stellen.

4. Bidons van bioplastic

Veolia onderzocht al eerder of het mogelijk was om bioplastic uit afvalwater te maken. Dat bleek technisch mogelijk maar niet rendabel. Daarom kijkt het bedrijf nu ook naar het gebruik van delen van planten die niet geschikt zijn als grondstof voor voedselproductie. 

In de productiefaciliteit in Dronten worden bidons geproduceerd van bioplastic uit suikerriet

5. Biobased drankkarton

Friesland Campina bracht eerder dit jaar een nieuwe biobased verpakking voor het merk Chocomel op de markt. De kartonnen literverpakking is voor meer dan 80 procent gemaakt van plantaardige grondstoffen met suikerriet als basis. 

De plastic dop en de buitenste plastic laag van het pak zijn ook van plantaardige grondstoffen gemaakt. Daarvoor worden grondstoffen gebruikt die niet geschikt zijn als ingrediënt voor de voedselproductie. Onafhankelijk milieuonderzoeksinstituut IVL berekende dat de nieuwe verpakkingen een CO2-besparing van 17 procent opleveren ten opzichte van de oude verpakkingen. 

Op zoek naar verdieping? Lees de volgende artikelen over biobased verpakkingen:

Dit artikel is oorspronkelijk op 1 januari gepubliceerd op 19 september 2018 geüpdatet. Meer lezen over duurzame grondstoffen en verpakkingen? Klik hier voor een overzicht van onze laatste artikelen over duurzame ontwikkelingen in de sector. 

Foto: Shutterstock.com