01-01-2018 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven zoeken naar alternatieven voor plastic verpakkingen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Het overgrote deel van plastic verpakkingen kan namelijk niet als voedselverpakking worden hergebruikt vanwege voedselveiligheid. Dit jaar introduceerden verschillende bedrijven nieuwe biobased verpakkingen. DuurzaamBedrijfsleven zet enkele op een rij.

PLA-vleesverpakkingen

Promessa lanceerde een biologisch-afbreekbare vleesverpakking van Poly Lactic Acid (PLA). PLA wordt gemaakt uit de plantaardige grondstoffen dextrose en melkzuur. Deze grondstoffen zijn volledig hernieuwbaar.

De verpakking is 100 procent composteerbaar. De consument kan de verpakking dus bij het GFT-afval weggooien. Dat geldt ook voor het absorptiepad, de folie en etiketten.

Biobased folie voor koffie

Peeze gebruikt sinds dit jaar een bioboased folie om koffie in te verpakken. De verpakking is voor meer dan 85 procent gemaakt van cellulose en suikerrietresidu. De folie is lekdicht om zuurstof in de verpakking te voorkomen.

De biobased verpakkingen zijn in 250 grams zakken verkrijgbaar. De kiloverpakkingen volgen later.

Bioplastic flessen

Het Zwitserse Nestlé en Franse Danano investeren ondertussen gezamenlijk in de ontwikkeling van biobased plastic flessen. Hier kunnen bijvoorbeeld zaagsel of gewasresiduen voor worden gebruikt.

De bedrijven willen de bioplastics inzetten voor hun mineraalwatermerken. De doelstelling is om in 2020 commerciële hoeveelheden te produceren. Daarnaast zijn Danone en Nestlé van plan om de technologie voor de hele drankenindustrie beschikbaar te stellen.

Lees ook:

Foto: Shutterstock.com