11-01-2018 15:45 | Door: Joyce de Thouars

De Amerikaanse IT-multinational Dell gaat goud uit e-waste hergebruiken in miljoenen nieuwe computermoederborden. Een pilot in samenwerking met partner Winstron Green Tech begint in het voorjaar.

Een haalbaarheidsstudie om gerecycled goud te verwerken in servermoederborden leverde eerder positieve resultaten op.

Gesloten kringloop

De pilot draagt bij aan Dell’s missie om rond de 45 miljoen kilo aan gerecycled materiaal in zijn product portfolio te gebruiken tegen 2020. Het is tevens een uitbreiding van Dell’s gesloten kringloop programma, dat tot nu toe alleen voor plastics bestond.

Het proces dat door Winstron GreenTech wordt gebruikt om goud terug te winnen uit elektronisch afval heeft een 99 procent lagere milieu-impact dan traditionele goudwinning, meldt het bedrijf.

“We zijn er trots op om op een betere en meer efficiënte manier zaken te doen met name in onze supply chain”, zegt Jeff Clarke, vice voorzitter van Dell, in een persbericht. “De innovatie van materialen – waar en hoe we plastic, koolstofvezels en nu ook goud voor onze producten inkopen – is steeds belangrijker voor ons."

E-waste

Volgens Dell wordt slechts 12,5 procent van het e-waste gerecycled tot andere producten. Dat betekent dat in de Verenigde Staten jaarlijks voor $ 60 mln aan goud en zilver wordt weggegooid met afgedankte mobiele telefoons alleen, berekent het bedrijf.

Bron: Dell | Foto: Adobe Stock