12-01-2018 12:18 | Door: Joyce de Thouars

De komst van een bioplasticfabriek in Anwerpen loopt vertraging op. Synvina, een joint venture tussen Avantium en BASF, verlengt de pilot fase om problemen in het productieproces op te lossen.

De fabriek gaat op commerciële schaal FCDA produceren, een grondstof voor bioplastic PEF (polyethylene-furanoate). De grondstof wordt gemaakt uit fructose uit rietsuiker, maïs en tarwe. Dit maakt het een duurzaam alternatief voor PET-plastic, dat uit fossiele grondstoffen wordt gemaakt.

Technisch proces

Een haalbaarheidsstudie heeft al aangetoond dat de eigenschappen van het product goed zijn en dat er ook vraag uit de markt naar is. Er zijn echter bepaalde stappen in het technische proces, die verbeterd moeten worden.

“Het vertrouwen van Avantium, BASF en Synvina in de eigenschappen van het product en het marktpotentieel is alleen maar gegroeid sinds Synvina is opgericht. Het is niet ongewoon om technische uitdagingen tegen te komen in innovatieve- en doorbraaktechnologieën zoals deze”, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium, in een persbericht.

Commerciële productie

De betrokken partijen hebben er vertrouwen in dat de problemen worden opgelost. Van Aken verwacht dat de bioplasticfabriek nu pas operationeel is in 2023-2024. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 50.000 ton per jaar. 

Lees ook: 'Bioplastics passen goed in circulaire economie'

Bron: Avantium | Foto: Adobe Stock