16-01-2018 15:03 | Door: Joyce de Thouars

Een geplande kunststofrecyclingfabriek in Heerenveen brengt de realisatie van een circulaire economie dichterbij. Morssinkhof Rymoplast gaat vanaf 2019 gesorteerd verpakkingsafval opwerken tot hoogwaardige grondstoffen in de fabriek.

De recyclingfabriek wordt gebouwd op Ecopark De Wiede in Heerenveen, naast de in aanbouw zijnde kunststofsorteerinstallatie van Omrin, HVC en Midwaste. Morssinkhof Rymoplasts gaat het gesorteerde kunststofverpakkingsafval van de sorteerinstallatie verwerken tot hoogwaardige secundaire grondstoffen.

Kunststofrecycling

De bovengenoemde partijen hebben een langdurige samenwerking gesloten om kunststofafval van 3 miljoen Nederlandse huishoudens te verwerken. Het gaat hierbij om de verwerking van polypropyleen (PP) en hoge-dichtheid polyethyleen (HDPE). De fabriek gaat ook soortgelijke afvalstromen uit Nederland en buurlanden verwerken.

Lees ook: Suez en Lyondellbasell zetten in op productie hoogwaardig gerecycled plastic

”De nieuwe recyclingfabriek is een bijzonder voorbeeld van samenwerking in de productieketen een gedeelde inspanning voor een circulaire economie”, aldus Eric Morssinkhof, algemeen directeur van Morssinkhof Rymoplast.

Duurzame investering

De bouw van de nieuwe recyclingfabriek is mede mogelijk door de investering van Ikea Group in de plasticverwerker vorig jaar. Het meubelconcern onderstreepte hiermee het belang van de uitbreiding van het aanbod hoogwaardige grondstoffen in de overgang naar een circulaire economie.

Lees ook: Ikea Group neemt belang in plasticrecyclingbedrijf

”Afval behandelen als een nieuwe grondstof is in onze ogen een bepalende verandering van dit tijdperk. Dit kan alleen gebeuren als de infrastructuur daarvoor bestaat”, voegt Krister Mattsoon, Head of Financial Asset Management van Ikea Group toe.

De bouw begint naar verwachting binnenkort zodat de fabriek begin 2019 operationeel is. Morssinkhof Rymoplast verwacht 20.000 ton aan CO2-uitstoot te besparen als de fabriek volledig draait.

Bron: Morssinkhof Rymoplast | Foto: Adobe Stock