29-01-2018 10:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Canadese biobrandstoffen- en hernieuwbare chemicaliënproducent Enerkem heeft een overeenkomst gesloten met Sinobioway, een Chinees bedrijf actief in de bio-industrie. De bedrijven gaan een joint venture oprichten om meer dan 100 biobrandstof-installaties in China te bouwen.

Door de overeenkomst kan Enerkem zijn afval-tot-biobrandstof-technologie in China introduceren. Dankzij de technologie worden methanol, ethanol en chemische tussenproducten verkregen uit niet-recyclebaar en niet-composteerbaar gemeentelijk afval. Daarmee wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd en is het een duurzaam alternatief voor het storten en verbranden van afval.

Lees ook: De grote duurzame belofte van biochemicaliën uit restafval 

Hernieuwbare energie

“Onze schone technologie produceert een oplossing voor koolstofarme transportbrandstof en duurzaam afvalbeheer waardoor China dichterbij zijn doelstellingen op het gebied van klimaatverandering komt”, zei Vincent Chortnet, CEO van Enerkem, in een persbericht.  

Aihua Pan, voorzitter van Sinobioway voegde daaraan toe: “We zijn verheugd over de samenwerking omdat we China kunnen helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en over te stappen op hernieuwbare energie."

De waarde van de overeenkomst is C$ 125 mln (ongeveer €81.5 mln) en omvat aandeleninvesteringen, toekomstige licenties, de productie en verkoop van apparatuur en de oprichting van een joint venture. De joint venture zal in 2035 de leiding hebben over de bouw van meer dan 100 biobrandstof-installaties in China. 

Bron: Enerkem | Foto: Adobe Stock