28-02-2018 16:44 | Door: Joyce de Thouars

Taiwan heeft een verbod aangekondigd op wegwerpplastic. Vanaf 2030 zijn plastic wegwerpartikelen zoals tasjes, bekers, rietjes en voedselverpakkingen niet langer beschikbaar. Costa Rica en de Balearen gingen Taiwan al voor met soortgelijke initiatieven.

De Taiwanese overheidsdienst voor milieubescherming EPA heeft een roadmap opgesteld om inwoners op de verandering voor te bereiden, meldt de Hong Kong Free Press (HKFP). Zo bieden ketenrestaurants vanaf volgend jaar geen rietjes meer aan voor gebruik in het restaurant. In 2020, wordt dit uitgebreid naar alle restaurants.

Lees ook:

Maatregelen tegen wegwerpplastic

“Gratis plastic tasjes, wegwerpmaaltijdboxen en -bestek verdwijnen in 2020 uit de meeste winkels. En in 2025 worden er extra heffingen ingevoerd”, vertelde EPA aan HKFP. Op deze manier worden de inwoners stapsgewijs voorbereid op een levensstijl zonder het gebruik van wegwerpplastics. EPA stelt voor om in plaats van plastic wegwerpartikelen stalen producten of eetbare rietjes te gebruiken.  

Wegwerpplastic staat ook in andere landen hoog op de politieke agenda. In het 25-jarig milieuplan van het Verenigd Koninkrijk staat onderzoek naar de impact van heffingen op het gebruik van wegwerpplastic opgenomen. Frankrijk wil dat vanaf 2020 alle plastic bekers, bestek en borden biobased en composteerbaar zijn. Een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van wegwerpplastic in Europa te verminderen wordt later dit jaar verwacht.

Bron: HKFP | Foto: Adobe Stock