01-03-2018 16:53 | Door: Joyce de Thouars

Koffieketen Pret a Manger wil experimenteren met statiegeld op plastic flesjes in het Verenigd Koninkrijk. Als klanten tenminste ook enthousiast over dat idee zijn. Eerder deze week begon Starbucks al met een pilot, waarbij de koffieketen onderzoekt of een 5 pence-heffing op wegwerpbekers impact heeft op het gebruik van herbruikbare bekers.  

De inspiratie voor een statiegeld pilot komt van onder andere Denemarken en Duitsland. ‘Deze landen zagen hun recyclingpercentages boven de 90 procent groeien sinds het invoeren van een statiegeld systeem’, schrijft Clive Schlee, CEO van Pret a Manger in zijn blog. Daarom wil Schlee een soortgelijk systeem op alle plastic flessen van Pret a Manger testen.

Statiegeld op plastic flesjes

De pilot moet in april van start gaan in Brighton. Door het invoeren van 10 pence-statiegeld op plastic flessen wil Pret a Manger testen hoeveel flessen ingeleverd worden en of meer klanten worden aangemoedigd om herbruikbare flessen te gebruiken. De koffieketen benadrukt dat niet teruggeclaimd statiegeld in duurzaamheidsprojecten wordt gestoken. Als de pilot succesvol blijkt wordt hij in het najaar naar andere plaatsen uitgebreid.

Lees ook:

Terugdringen van plastic afval

Pret a Manger is ook al bezig met andere initiatieven om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo verdubbelde het onlangs de korting die klanten krijgen als ze een herbruikbare koffiebeker gebruiken. Volgens Clive heeft de korting van 50 pence een grote impact. Het bedrijf wil ook plastic rietjes uit faseren en is houten bestek aan het testen. Bovendien zijn er gratis watertappunten in enkele vestigingen geïnstalleerd om te kijken of dat invloed heeft op het gebruik van navulbare flessen.

Concurrent Starbucks zit ook niet stil en is op dit moment aan het testen of een 5 pence-heffing op wegwerpbekers klanten aanspoort om herbruikbare bekers te gebruiken bij meerdere vestigingen in Londen. Eerdere initiatieven zoals kortingen en het aanbieden van goedkope herbruikbare bekers hadden niet het beoogde effect. Het bedrijf hoopt nu dat een 5 pence-heffing net zo succesvol wordt als de heffing op plastic tasjes. Sinds het invoeren van die heffing is de verkoop van plastic tasjes namelijk met 83 procent gedaald, meldde het Britse ministerie van milieu vorig jaar.

Bron: Pret a Manger | Foto: Adobe Stock