23-03-2018 10:31 | Door: Martijn van der Donk

Lidl Nederland wil een grote duurzaamheidsslag maken in zijn verpakkingsbeleid. In 2025 moet het plasticverbruik bij de supermarktketen met minimaal 20 procent zijn verlaagd. In datzelfde jaartal moeten alle kunststof-verpakkingen voor 100 procent gerecycled worden.

De ambitie is in lijn met de door de EU-commissie voorgestelde Europese strategie voor plastic. Lidl zet al langere tijd in op het verduurzamen van verpakkingen. "We vinden het belangrijk om de klimaat-impact van onze bedrijfsvoering te verminderen en het milieu te beschermen. Daarom werken we in nauw overleg met onze leveranciers aan duurzame oplossingen. Zo hebben wij recentelijk bij onze Kipster haanburger bewust gekozen voor een biobased verpakking", aldus Marlijn Simons-Somhorst, manager duurzaamheid van Lidl Nederland. 

Duurzaam alternatief voor groente- en fruitverpakking

"Met onze nieuwe plasticstrategie zetten we deze ingeslagen weg consequent en met concrete doelstellingen voort. Zo introduceren we binnenkort een duurzaam alternatief voor de veelgebruikte plastic tasjes voor het verpakken van groente en fruit". 

De doelstellingen van Lidl zijn ook van belang voor de transitie naar circulaire systemen. De supermarktketen is daartoe vorig jaar een samenwerking met TU Delft gestart om ook hier concrete stappen te zetten. Recycling is hierbij essentieel, aldus de manager duurzaamheid.  

Statiegeldsysteem

"Vanuit deze gedachte werkt het huidige statiegeldsysteem bij Lidl goed. De statiegeldflessen van eigen merken kunnen in de filialen worden ingeleverd en worden binnen een eigen systeem gerecycled. Dit gerecycled materiaal, wordt hergebruikt voor het maken van onze nieuwe PET-flessen. Hierdoor bestaan deze flessen al voor meer dan 60 procent uit gerecycled materiaal."

Steeds meer supermarkten zetten in op een duurzaam verpakkingsbeleid. Zo kondigde Plus vorige week aan te stoppen het gebruik van verpakkingen van zwart, niet recyclebaar kunststof en opende Ekoplaza eind februari de eerste plasticvrije supermarkt.

Bron: Lidl Nederland | Afbeelding: