31-03-2018 10:19 | Door: Britt van den Elshout

De Britse regering heeft eerder deze week aangekondigd een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en flessen van glas en plastic. Op deze manier hoopt de regering meer te kunnen recyclen en de vervuiling op het land en in de zee tegen te gaan.

Later dit jaar wordt overlegd hoe het statiegeldsysteem moet worden vormgegeven. Volgens Michael Gove, de Britse staatssecretaris van milieu, is het een logische stap na een verbod op microplastics en een regeling voor de uitgave van plastic tasjes.

Britse consumenten gebruiken naar schatting circa 13 miljard plastic flesjes, waarvan er drie miljard bij het afval of op straat eindigen. Gove wil daarom nog dit jaar het statiegeldbesluit omzetten in actie. Hij noemt de statiegeldsystemen in Duitsland, Zweden en Denemarken als voorbeeld. In Duitsland heeft de invoering van het systeem geleid tot bijna volledige recycling van alle plastic flesjes.

Statiegeld in Nederland

In Nederland is het heffen van statiegeld op kleine plastic flesjes nog uitgesteld. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft het bedrijfsleven nog tot eind 2020 om de nieuwe doelstellingen te behalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt in 2021 statiegeld ingevoerd op plastic PET-flesjes. 

Lees ook:

Foto: Adobe stock