10-04-2018 08:35 | Door: Britt van den Elshout

De Ekoplaza aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen neemt de hele maand april kleine plastic flesjes en blikjes retour voor 10 cent per stuk. De supermarktketen wil met het initiatief bewijzen dat statiegeld heffen echt werkt.

Ekoplaza werkte vorige maand al mee aan een plasticvrije pop-up store in Amsterdam om het gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel terug te dringen. De supermarkt heeft de intentie om het concept van de pop-up store verder te ontwikkelen zodat aan het eind van het jaar alle Nederlandse filialen een plasticvrije zone hebben.

Volgens Wout Havinga van de Ekoplaza in Groningen loopt de actie ontzettend goed. “In twee dagen zijn er maar liefst 5.200 stuks ingeleverd. Veel ouderen ruimen de buurt op en leveren de flesjes en blikjes in. Sommigen doneren het geld aan de Plastic Soup foundation, maar de meesten gaan zelf voor het geld.”

Lees ook: Ekoplaza en Eosta voorkomen verspilling groente- en fruitoverschot​

Voorstanders van statiegeldheffing 

Ekoplaza heeft al eerder aangekondigd een groot voorstander te zijn van een uitbreiding van het statiegeldsysteem, als één van de weinige supermarkten in Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil dit echter nog uitstellen tot minimaal 2021. Van Veldhoven geeft het bedrijfsleven tot eind 2020 de kans om de gestelde doelen te behalen zonder de invoering van statiegeld.

Gemeenten zijn ook enthousiast over de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. Met de Statiegeld Alliantie vragen bijna 200 gemeenten aan Den Haag om de regeling van statiegeld uit te breiden. 

Lees verder:

Bron: Ekoplaza | Foto: Adobe Stock