12-04-2018 07:29 | Door: Britt van den Elshout

Twee Groningse bedrijven ontwikkelen een intelligente robot voor de glasverpakkingsindustrie. De robot zorgt ervoor dat glazen verpakkingsmateriaal voor voedsel en dranken uit minder glas bestaat.

De bedrijven XPAR Vision en STT Products hopen dat de inzet van de robot leidt tot kosten- en energiebesparing in de glasindustrie. De zogenoemde smeerrobot voorkomt dat glas aan de mallen voor de verpakkingen blijft hangen tijdens de productie. Hierdoor worden de glazen verpakkingen niet dikker dan nodig.

Voordelen van de robot

Op dit moment zijn glazen verpakkingen circa 30 tot 40 procent dikker dan eigenlijk nodig is. De nieuwe robot kan de hoeveelheid glas tot 30 procent verminderen doordat hij zeer nauwkeurig te werk gaat. De provincie Groningen verleent ruim € 131.000 subsidie voor het project.

Naast de besparing van kosten en energie, zal het project ook invloed hebben op de werkgelegenheid. Naar verwachting zorgt de uitvoering van het project voor vijftien banen bij beide bedrijven en vijf werkplekken bij toeleveranciers in de regio Noord-Nederland.

Routekaart 2030 glasindustrie

In het rapport ‘Routekaart 2030 Nederlandse Glasindustrie’ hebben onder andere de Vereniging Nederlandse Glasfabrikanten en de overheid doelen gesteld voor het jaar 2030. De afnemers van verpakkingsglas hebben voornamelijk ingezet op CO2-efficiëntie. Het verlagen van het gewicht van glasverpakkingen is één van van de genoemde manieren om te zorgen voor minder CO2-uitstoot. 

Lees verder:

Bron: Provincie Groningen | Foto: Adobe Stock