18-04-2018 15:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven krijgt de eerste Biomakerij van Nederland. Dit is simpel gezegd een biologische waterzuivering op basis van planten. Hoe dat eruit ziet, weet projectleider Jeannot Bergé. Hij vertelt erover in deze podcast.

Met behulp van de Biomakerij wordt het afval- en proceswater van onder andere de bierbrouwerij, kaasmakerij en het gastenverblijf van de abdij lokaal gezuiverd en hergebruikt als bijvoorbeeld spoel- en proceswater voor de brouwerij of irrigatiewater voor de plantenkwekerij.

Hergebruik van water

Wanneer de biologische waterzuivering af is, gaat het vuile water van trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven niet langer naar het riool. “Al het water blijft op het terrein van de abdij”, stelt projectleider Jeannot Bergé. “Het water wordt allemaal hergebruikt."

In onderstaande podcast vertelt Bergé hoe de biologische waterzuivering werkt, hoe het eruit ziet én wat de link is met Hongarije:

Dit fragment maakt onderdeel uit van een complete podcast. Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Interview: John van Schagen | Afbeelding: Adobe Stock