19-04-2018 08:08 | Door: Joyce de Thouars

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben bij toeval een enzym ontwikkeld dat het veelgebruikte PET-plastic kan verteren. Dit kan een oplossing voor de groeiende berg plastic afval dichterbij brengen.

Onderzoekers van de University of Portsmouth en het National Renewable Energy Laboratory, bestudeerden het recentelijk ontdekte PETase-enzym. Dit natuurlijke enzym, waarschijnlijk geëvolueerd in een Japans recyclingcentrum, helpt bacteriën om plastic als een bron van voedingsstoffen af te breken.

Gemuteerd enzym breekt PET- en PEF-plastic af

Onderzoekers van de University of Portsmouth en het National Renewable Energy Laboratory besloten uit te zoeken hoe het enzym precies werkte door het actieve deel te muteren. De mutant bleek echter onverwacht beter PET-plastic af te kunnen breken dan het PETase-enzym. Het gemuteerde enzym kan bovendien ook bioplastic materiaal zoals PEF verteren.

“Toeval speelt vaak een belangrijke rol in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en deze ontdekking vormt daarop geen uitzondering”, vertelt onderzoeker John McGeehan van de University of Portsmouth. “Hoewel de verbetering gering is, suggereert deze onverwachte ontdekking dat er ruimte is om deze enzymen verder te verbeteren.”

Plastic omzetten naar originele bouwblokken

De wetenschappers werken momenteel aan de verdere ontwikkeling van het enzym. “Het is heel goed mogelijk dat we in de komende jaren een industrieel proces zien ontstaan dat PET en mogelijk ook andere materialen zoals PEF weer omzetten in hun originele bouwblokken, zodat ze voor een groot deel gereycled kunnen worden”, blikt McGeehan vooruit.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lees ook:

Bron: University of Portsmouth | Foto: Adobe Stock