26-04-2018 15:51 | Door: Joyce de Thouars

Britse bedrijven waaronder supermarktketens willen vanaf 2025 wegwerpplastic uitbannen. De ondertekening van een convenant is de laatste ontwikkeling in het debat over plastic.

De berg van plastic afval blijft groeien en daarmee het slechte imago. Volgens onderzoek van de Guardian brengen Britse supermarken jaarlijks 800.000 ton aan plastic verpakkingen op de markt. Deze supermarkten en producenten van voedsel en drank staan daarom onder toenemende druk om in te grijpen.

Grote supermarkten zoals Aldi, Lidl, Waitrose en Sainsbury’s hebben hun handtekening onder de Plastic Pact gezet, welke overigens niet bindend is. Onder de ruim 40 ondertekenaars zijn ook Coca Cola, Nestle en Procter & Gamble.

Naast het uitbannen van wegwerpplastic beloven de bedrijven ook dat alle plastic verpakkingen in 2025 volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Hiervan moet 70 procent gerecycled en gecomposteerd worden. Nu zijn veel verpakkingen technisch recyclebaar maar ontbreekt de infrastructuur om dit ook daadwerkelijk te doen. Een andere doelstelling is dat alle plastic verpakkingen voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Lees ook:

Hoeveel plastic verpakkingen worden echt gerecycled?

Cijfers van Plastics Europe laten zien dat er op het continent jaarlijks 60 miljoen ton aan plastic wordt geproduceerd. De vraag naar plastic komt voor 40 procent uit de verpakkingssector. Slechts 31 procent wordt in Europa gerecycled terwijl 27 procent op de stort beland. Het overige deel wordt verbrand om energie mee op te wekken.

De Britse premier Theresa May kondigde al aan dat al het ‘onnodige’ plastic in 2042 verdwenen moet zijn. Ook onderzoekt overheid mogelijkheden om belasting te heffen op plastic. De plastic strategie, die begin dit jaar door de Europese Commissie werd gelanceerd, wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn. Later in het jaar worden maatregelen gepresenteerd, die wegwerpplastic moeten tegengaan.

Bron: WRAP | Foto: Adobe Stock