09-05-2018 17:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Britse wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om grafeen in beton op te nemen. Het resultaat is beton dat twee keer zo sterk is als het huidige materiaal met een lagere CO2-voetafdruk.

Onderzoekers van de University of Exeter melden dat het compositiemateriaal ‘minstens twee keer zo sterk en vier keer zo waterbestendig is als het bestaande beton.’

De nieuwe techniek verwerkt met behulp van nano-engineeringtechnologie grafeen in de productie van beton. Het proces vereist minder materiaal in vergelijking met een traditioneel productieproces. Dit heeft een behoorlijke impact op de CO2-voetafdruk van het beton.

Sterker en duurzamer beton

Monica Craciun, hoogleraar engineering aan de University of Exeter is overtuigd dat de innovatie ‘een absolute game-changer is’ voor de bouwindustrie. “Het is niet alleen sterker en duurzamer, maar het is ook beter bestand tegen water, waardoor het bijzonder geschikt is voor constructie op plaatsen waar onderhoud nodig maar moeilijk toegankelijk is”, vat Craciun de voordelen samen.

Het allerbelangrijkste vindt Craciun echter het duurzame aspect. “Door grafeen op te nemen kan de hoeveelheid materialen die nodig is om beton te produceren met ongeveer 50 procent verminderen.” Volgens Craciun leidt dit tot een vermindering van 446 kilogram per ton CO2-uitstoot.

Bron: University of Exeter | Foto: Adobe Stock