22-05-2018 14:30 | Door: Britt van den Elshout

C-Bèta opende afgelopen week officieel de deuren: een nieuwe experimenteerplek voor iedereen die bezig is met de circulaire economie. “Er is vaak veel meer mogelijk dan we denken, maar we moeten wel buiten de bestaande structuren kijken”, stelt Mariska Joustra van C-Bèta.

De hoeve staat in Hoofddorp en is onderdeel van Schiphol Trade Park, waar aankomende jaren een circulair bedrijventerrein wordt opgebouwd. Anderhalf jaar lang diende de plek als expositieruimte voor de campagne ‘The Netherlands Circular Hotspot’. Na afloop van de campagne heeft de Nederlandse overheid het initiatief een permanente basis gegeven onder de naam Holland Circular Hotspot. De hoeve maakt echter geen onderdeel meer uit van de nieuwe campagne, waardoor er ruimte ontstond voor een nieuwe bestemming.

De opkomst van C-Bèta

We hadden een concept dat goed werkte en waar we veel energie in hadden gestoken”, stelt Joustra van C-Bèta. “Het voelde echt als verspilling om dat weg te gooien. Toen heeft onder andere Guido Braam van C-Creators, een bedrijf dat organisaties helpt met de transitie naar een circulaire economie, gekeken wat we hier konden doen om de circulaire economie een boost te geven.”

Daar is uiteindelijk, in samenwerking met onder andere Schiphol Area Development Company (SADC) en de gemeente Haarlemmermeer, C-Bèta uit ontstaan. Een opgeknapte oude hoeve met in het voorhuis werkplekken en in de stal ruimte voor evenementen en exposities. Daarnaast staan er op het stuk grond enkele loodsen die tijdelijk gehuurd kunnen worden.

Joustra hoop dat er dankzij de verschillende functies van C-Bèta een crossover ontstaat waardoor mensen en bedrijven elkaar gaan inspireren. Zo laten bedrijven als Ahrend, Philips en Drentea Office Furniture in de expositieruimte zien hoe zij circulaire concepten toepassen in hun bedrijf. Deze expositie moet bezoekers en anderen ertoe aanzetten om zelf ook de kansen van de circulaire economie te ontdekken.

De circulaire economie moet zich nog ontwikkelen

Dat de circulaire economie een boost kan gebruiken, blijkt uit de presentatie van Harald Friedl, CEO van Circle Economy, tijdens het openingsfeest. Wereldwijd is volgens zijn berekeningen slecht 9,1 procent van de gehele economie circulair. Op lange termijn moet er dus nog heel veel veranderen, maar daar moeten nu al stappen voor worden gezet. “Op korte termijn is het belangrijk dat we in C-Bèta mensen samenbrengen en dat bedrijven kunnen zien wat er op circulair gebied mogelijk is voor hen”, zegt Joustra.

Een ander belangrijk aspect is dat C-Bèta altijd in ontwikkeling blijft. “Bèta betekent eigenlijk dat iets in ontwikkeling is. Dat uit zich hier doordat we bijvoorbeeld een aantal plekken geen vastomlijnd kader hebben gegeven. In onze loodsen kunnen steeds nieuwe bedrijven komen om met bepaalde concepten te experimenteren.”

Lees verder:

Foto's: C-Bèta