23-05-2018 14:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste bestrating met kunststof klinkers ligt sinds dit jaar in Kerkrade. De klinkers wegen een stuk minder dan traditionele betonklinkers en zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

De startup Eerste Nederlandse Kunststof Bestrating (ENKB) heeft het project uitgevoerd met studenten van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), dat onderzoek op het gebied van chemie en materialen doet.

Wat zijn de voordelen van kunststof bestrating?

De kunststof klinkers zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Bovendien wegen de klinkers 75 procent minder dan betonklinkers, waardoor ze snel en gemakkelijk te leggen zijn. Daar was het de Eddie Jacqx, oprichter van ENKB, precies om te doen. Jacqx is namelijk sinds zijn 16e stratenmaker en sjouwt dagelijks met zware stenen.

Samen met Martin Vrösch van CHILL werd een project opgezet dat na vijf jaar de eerste kunststof bestrating in Nederland opleverde. De kunststof straat in Kerkrade is een proef om het  gerecyclede materiaal te testen. Er zijn namelijk ook uitdagingen bij het werken met gerecycled materiaal.

Producten van gerecycled materiaal

“In maart 2014 begonnen we vol goede moed met een materialenonderzoek bij CHILL. Dit resulteerde in een prototype baksteen, gemaakt van gerecycled materiaal”, vertelt Jacqx. “Het nadeel van gerecycled materiaal is dat de eigenschappen steeds veranderen. Inmiddels hebben we een manier gevonden om de eigenschappen, ondanks de verschillende materialen hetzelfde te houden.”

Jacqx hoopt dat de kunststof klinkers uiteindelijk bijdragen aan een volledig duurzame woonwijk. Er kunnen namelijk zelfs zonnepanelen en ledlampen verwerkt worden in de klinkers. Vanuit een kostenperspectief zijn de klinkers alleen interessant voor grote partijen vanaf 2.000 vierkante meter.

Het is wel de bedoeling dat de kunststof klinkers ook voor consumenten toegankelijk wordt. “Het is zo gemakkelijk te gebruiken dat iedereen met de hulp van een simpel filmpje zijn achtertuin zou kunnen bestraten.”

Bron: CHILL | Foto: Adobe Stock