08-06-2018 12:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In september krijgt Zwolle een fietspad op basis van gerecycled plastic. De pilot met de zogenoemde ‘PlasticRoad’ is volgens de provincie Overijssel en gemeente Zwolle een wereldprimeur.

De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang en zijn gemaakt van geprefabriceerde elementen. Hierin zit een holle ruimte voor kabels, leidingen en waterafvoer.

Er komt ook een tweede fietspad op een andere plaats in de provincie Overijssel. De locatie van beide pilots wordt echter nog onderzocht.

Gebruik van gerecycled kunststof

Het concept voor de PlasticRoad werd in 2015 door wegenbouwbedrijf KWS gelanceerd. In 2016 sloot het  bedrijf een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van het concept.

De PlasticRoad is vervolgens doorontwikkeld en uitgebreid getest. Daarbij lag de focus op het technische vlak zoals de draagkracht van PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes. Tenslotte is ook veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept.

“Na lang ontwerpen, testen en doorontwikkelen zijn we ontzettend trots dat onze Plastic Road er nu echt gaat komen,” zeggen bedenkers Anne Koudstaal en Simon Jorritsma, beiden werkzaam bij KWS. De pilots zijn een belangrijke stap voor het verdere ontwikkelingsproces van de PlasticRoad.

De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zien de PlasticRoad als een belangrijke bijdrage aan een circulaire economie. Bovendien stimuleert het innovatie bij ondernemers.

Duurzame fietspaden

Ook andere provincies en gemeenten zijn druk met het aanleggen van duurzame fietspaden. Zo is er al een fietspad van gerecycled wc-papier in Leeuwarden, een fietspad van cementloos beton in Ede en een fietspad van hout in Emmen. In Zevenaar werd onlangs een circulair fietspad van grasfalt en grasbeton geopend. 

Lees meer over duurzame fietspaden:

Bron: Gemeente Zwolle | Foto: Adobe Stock (hoofd), Gemeente Zwolle (tekst)