15-06-2018 07:30 | Door: Britt van den Elshout

Eyelevel en Ecor Europe hebben een partnerschap gevormd om oplossingen te vinden voor een circulaire omgeving in de detailhandel. De twee bedrijven hebben de samenwerking aangekondigd tijdens de Holland Circular Economy Week.

Ecor maakt duurzame platen van cellulose uit reststromen. Deze cellulosevezels worden lokaal gewonnen uit stedelijke, boerderij- en procesafvalmaterialen. Hierdoor is het volledig biologisch en bestaat het uit 100 procent gerecycled afval.

Duurzame winkelomgevingen

In samenwerking met ontwerpbureau Eyelevel, dat gespecialiseerd is in het bouwen van duurzame winkelomgevingen, kunnen hier duurzame producten van worden gemaakt voor de detailhandel zoals kasten, luxe verpakkingen of verkoopdisplays. Dit stelt merken in staat om een volledig afvalvrij en recyclebaar winkelconcept te ontwikkelen. Daarnaast zijn de producten vrij van formaldehyden en VOC’s (vluchtige organische stoffen), waardoor de luchtkwaliteit in winkels verbeterd.

"Merken kunnen nu kiezen om hun eigen afvalstroom, zoals verpakkingsmateriaal, kantoorpapier en afvaltextiel op te hogen naar waardevolle merkconcepten", zegt Eric Logtens, CEO van Ecor Europe en Global Director Circular Economy. "Dit brengt de circulaire economie echt naar de consument."

Samenwerking in keten

Ecor zal de nodige R&D-faciliteiten en kennis bieden voor het creëren van het op vezels gebaseerde materiaal, terwijl Eyelevel fabrikanten zoekt die met het materiaal aan de slag kunnen gaan. De eerste resultaten van de samenwerking zullen naar verwachting voor het einde van het jaar op de markt verschijnen.

Ecor werkt ook samen met een andere partner, namelijk DSM-Niaga. Dit bedrijf heeft een circulaire lijm ontwikkeld. Hiermee kunnen Ecor-panelen gelamineerd worden zodat deze aan het eind van de gebruiksduur weer makkelijk te scheiden zijn.

Lees hier het interview met de directeuren van Ecor en DSM-Niaga: 

Bron: Ecor Europe | Foto: DSM