07-07-2018 08:28 | Door: Joyce de Thouars

In de Rotterdamse Rijnhaven dobbert een drijvend stadspark van plastic afval. Het nieuwe stadspark is gemaakt van plastic afval uit de Nieuwe Maas.

Recycled Island Foundation en Audi Environmental Foundation werkten samen aan de ontwikkeling van het park. Het doel van de samenwerking is om de vervuiling van oceanen door plastic op te lossen.

Hoe wordt plastic vervuiling opgelost?

Er zijn drijvende opvangbassins in rivieren en havens geplaats om plastic afval op te vangen voordat het de zee bereikt. Daarmee kan veel plastic worden opgevangen omdat ruim 98 procent van al het plastic afval zich in de eerste meter onder de waterspiegel bevindt, waarvan het grootste gedeelte zelfs in de eerste 50 centimeter. Het opgevangen plastic wordt door pers-, las- en 3D-printingtechnieken tot zeshoekige drijvende eilanden gemaakt.

De drijvende eilanden dienen als recreatiegebied voor de inwoners en bezoekers van het havengebied. De eilanden hebben elk een oppervlakte van 5 vierkante meter en zijn onderling met elkaar verbonden. De mogelijkheden van de eilanden zijn eindeloos. Zo kunnen ze met mos beplant worden of met metershoge bomen. Daarnaast zijn de eilanden eenvoudig te verplaatsen waardoor ze van lunchpauzes tot aan podiums voor optredens ingezet kunnen worden.

Rotterdam zal niet lang de enige stad met een drijvend stadspark zijn. Inmiddels staan er ook drijvende parken in het Charleroi kanaal in Brussel en op het Indonesische eiland Ambon gepland.

Luister ook naar onze podcast waarin The Great Bubble Barrier vertelt hoe zij plastic vervuiling tegengaan: 

 

Bron: Audi | Foto: Adobe Stock (hoofd), Audi (tekst)