08-07-2018 08:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Waste-to-productbedrijf Renewi en hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity willen de komende 1,5 jaar samen een duurzame oplossing ontwikkelen voor alle luiers die jaarlijks worden weggegooid.

Elk jaar worden 400.000 ton aan babyluiers en incontinentiemateriaal vanuit de zorgsector verbrand. Dit is 5 procent van al het restafval. Een innovatie van Renewi en Essity moet het volgens de bedrijven mogelijk maken om bestanddelen van de luiers zoals cellulose en plastics opnieuw in te zetten als grondstof.

Recycling van luiers

Tijdens het project neemt Renewi de verantwoordelijkheid voor het grondstofbeheer, waarvoor zij haar verwerkingskennis en klanten- en routenetwerk inzet. De verantwoordelijkheid voor de producten komt bij Essity te liggen. Essity heeft veel kennis van de cellulosemarkt en gezondheidszorg. Daarnaast maakt het bedrijf deel uit van een belangrijk netwerk binnen de Europese retailmarkt.

“Sinds 2015 werkt Renewi aan een methode om incontinentiemateriaal te bewerken en recyclen. In dit materiaal zitten namelijk 3 belangrijke bestanddelen, cellulose, plastics en SAP’S (super absorbant polymers)”, vertelt Eric Segers, Directeur Specialties bij Renewi . “Cellulose is een belangrijke grondstof voor de (chemische) industrie en met dit project willen we zorgen dat de cellulose uit luiers weer inzetbaar wordt als nieuwe grondstof.”

De recycling van luiers houdt de gemoederen al langer bezig. In 2014 gaf toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld al aan dat er een duurzamere oplossing nodig was voor de luiers. Als deze oplossing succesvol wordt toegepast kan het een behoorlijke bijdrage leveren aan het behalen van de overheidsdoelstelling om meer afval gescheiden in te zamelen en recyclen. 

Grondstoffenbedrijf Suez is ook al langer bezig met luierrecycling en beantwoordde eerder zeven vragen hierover:

Bron: Renewi | Foto: Adobe Stock