11-07-2018 08:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Oude pannen krijgen een tweede leven als grondstoffen voor nieuwe producten. Door een circulaire samenwerking tussen Coolrec en Tefal gaan de waardevolle materialen uit de afgedankte pannen niet verloren als afval.

Coolrec, dochteronderneming van waste-to-productbedrijf Renewi, gaat ruim 31.000 kilo afgedankte pannen tot grondstoffen verwerken. De pannen zijn gedurende vier weken tijdens een actie van Tefal ingezameld bij filialen van Blokker en Marskramer.

Hergebruik van grondstoffen

De verwerking van afgedankte elektrische en elektronische producten tot hoogwaardige secundaire grondstoffen is de specialisatie van Coolrec. Door de samenwerking met Tefal worden daar nu pannen aan toegevoegd.

Uit de afgedankte pannen haalt het recyclingbedrijf kunststoffen, aluminium en metalen. Meer dan 90 procent van de herwonnen grondstoffen krijgen een nuttige toepassing in nieuwe producten volgens cijfers van Coolrec. Door secundaire grondstoffen te gebruiken wordt er ook CO2 bespaard in vergelijking met de inzet van primaire grondstoffen.

“Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen”, legt Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec uit. "Door gebruik te maken van innovatieve technieken is Coolrec in staat de secundaire grondstoffen terug te winnen zodat deze weer als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten.”

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke inzameling en recycling van afgedankte producten plaatsvindt. Eerder dit jaar zamelden Coolrec en Tefal al 8.600 kilo aan afgedankte strijkijzers in.
 
Lees hier onze laatste artikelen over de circulaire economie.

Bron: Renewi | Foto: Adobe Stock