27-07-2018 09:27 | Door: Joyce de Thouars

Het Amerikaans-Nederlandse chemieconcern LyondellBasell werkt met het Karlsruhe Institute of Technology aan chemische recycling van plastic materialen. Zo brengt het bedrijf, dat vorig jaar nog een 50 procent aandeel in QCP nam om mechanische recycling van plastic consumentenafval naar een hoger niveau te tillen, de circulaire economie weer een stapje dichterbij.

Een oplossing voor de wereldwijd groeiende berg plastic afval is hard nodig om een circulaire economie mogelijk te maken. Momenteel wordt voornamelijk mechanische recycling ingezet, waarbij ingezameld plastic materiaal bewerkt wordt zodat er nieuwe kunststofproducten van gemaakt kunnen worden. Innovatie door bedrijven zoals grondstoffenproducent QCP zorgt ervoor dat het plastic afval voor hoogwaardige producten kan worden ingezet. QCP produceert bijvoorbeeld bijna zuivere grondstoffen van mechanisch gerecycleerd plastic, waar onder andere buggy’s en inzamelvaten voor ziekenhuisafval van worden gemaakt.

Als het aan LyondellBasell ligt komt er een grotere rol voor chemische recycling, waarbij polymeren gedeeltelijk of geheel tot de oorspronkelijke bouwstenen worden afgebroken. Deze manier van recyclen kan worden ingezet voor moeilijk recyclebare plastic verpakkingen. 

Chemische recycling in circulaire economie

De aangekondigde samenwerking tussen LyondellBasell en Karlsruhe Institute of Technology (KIT) moet chemische recycling van plastic materialen stimuleren. Daarbij focussen de partijen zich op het ontwikkelen van een nieuwe katalysator en procestechnologie. Deze moeten plastic consumentenafval zoals verpakkingen tot monomeren ontbinden, die vervolgens in polymerisatieprocessen hergebruikt kunnen worden.

Bob Patel, CEO van LyondellBasell noemt de samenwerking een uitbreiding van de circulaire activiteiten van het bedrijf en een belangrijke stap in chemische recycling. LyondellBasell brengt expertise in katalysator- en procestechnologieën in en KIT beschikt over innvotieve technologieën voor de thermische conversie van complexe organische grondstoffen. Het doel is om een efficiënt en schoon plastic depolymerisatie proces op te zetten.  

Meer lezen over de circulaire economie? Klik hier voor onze laatste artikelen over dit thema. 

Is chemische recycling de oplossing voor plastic afval?

Chemische recycling van plastic kan aanvullend op mechanische recycling worden ingezet. Complexe verpakkingen die uit meerdere plastic lagen en hybride kunststoffen bestaan kunnen bijvoorbeeld niet eenvoudig mechanisch gerecycled worden maar wel chemisch.

LyondellBasell is daarom niet de enige die inzet op chemische recycling. De Finse producent van hernieuwbare diesel Neste wil chemische recycling toepassen om plastic afval als grondstof voor circulaire brandstoffen en kunststoffen in te zetten. Het bedrijf start in 2019 een proef op industriële schaal en wil tegen 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval per jaar verwerken.

Bekijk in deze video van het TNO hoe chemische recycling werkt:

 

Bron: LyondellBasell, Neste | Foto: Adobe Stock