31-07-2018 14:31 | Door: Joyce de Thouars

De Deense verpakkingsproducent Færch Plast sluit de keten voor plastic voedselverpakkingen met de acquisitie van het Nederlandse Dutch 4PET Group. Door recycling van PET-schaaltjes aan zijn bedrijfsactiviteiten toe te voegen is het bedrijf een circulaire leverancier van plastic verpakkingen geworden.

Alle door Færch Plast geproduceerde voedselverpakkingen kunnen gerecycled worden. Dat verpakkingen technisch recyclebaar zijn betekent overigens niet altijd dat dit ook daadwerkelijk of op een hoogwaardige manier gebeurt. Volgens prognosecijfers van het Afvalfonds Verpakkingen werd in Nederland vorig jaar 49 procent van de op de markt gebrachte plastic verpakkingen gerecycled. Van al het huishoudelijke afval bestaat 10 procent uit PET-trays.

Plastic verpakkingen in een circulaire economie

Met de innovatieve technologie van 4PET Group worden plastic voedselverpakkingen tot grondstoffen voor nieuwe verpakkingen verwerkt. "Dit recyclingsysteem is voor onze overgang naar een duurzame en circulaire economie een doorbraak op industriële schaal’, zegt Lars Gade Hansen, CEO van Færch Plast. “Het maakt het voor ons mogelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor ons plastic consumenten verpakkingsafval.”

4PET Group bood al jaren ‘bottle-to-bottle' oplossingen voor PET-flessen aan. De toename in het gebruik van PET-schaaltjes voor de verpakking van voedsel leidde ertoe om hier ‘tray-to-tray’ aan toe te voegen. “Met onze technologie kunnen we PET-plastic van elke kleur inclusief zwart recyclen en verwerken”, vertelt Jean-Loup van de Wiele, medeoprichter en CEO van 4PET Group.

Duurzame verpakkingskeuze

In de overgang van een lineaire naar een circulaire economie worden plastic voedselverpakkingen als het aan Færch Plast ligt een duurzame verpakkingskeuze. Naast een gesloten keten voor plastic verpakkingen worden de eigenschappen van de verpakkingen continu verbeterd waardoor de verpakte producten langer houdbaar, vers en veilig blijven.

In een eerder interview legde Susan Hansen van Rabobank al uit waarom verpakkingen noodzakelijk zijn om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees hier het hele interview:

Bron: Færch Plast | Foto: Adobe Stock