08-08-2018 12:17 | Door: Joyce de Thouars

Een voedselverpakking van de Finse start-up Jospak is gekozen als de meeste innovatieve en duurzame verpakking van 2018. De verpakking bestaat uit 85 procent minder plastic dan een reguliere verpakking en is zo ontworpen dat het recycling makkelijker maakt.

De verpakking werd onlangs beloond met een onderscheiding in de ScanStar competitie, die jaarlijks door de Scandinavian Packaging Organisation gehouden wordt.

Materiaalgebruik duurzame voedselverpakking

De verpakkingstray bestaat uit karton van primaire vezels, dat op verzoek FSC-geaccrediteerd geleverd wordt. Een aparte meerlaagse barrière folie optimaliseert de kwaliteit en versheid van het verpakte product. De houdbaarheid van het product wordt verlengd door de verpakking in een aangepaste atmosfeer te verpakken en met een verpakkingsfolie hermetisch af te sluiten.

De jury is enthousiast over het materiaalgebruik en de positieve impact op recycling, waarbij tijdens het ontwerp van de verpakking rekening is gehouden. ‘De instructies aan de onderkant van de verpakking maken het recyclen makkelijker. Daarbij zijn de folie en kartonnen tray makkelijk van elkaar te scheidden’, luidde het jurycommentaar. Doordat de materialen makkelijk van elkaar te scheiden zijn kan de consument zijn afval beter scheiden.

Branding van duurzame verpakking

In het ontwerp is het belang van visuele communicatie niet uit het oog verloren. De verpakking heeft namelijk een groot oppervlak waarop logo’s en dergelijke gedrukt of geprint kunnen worden voor een optimale merkbeleving en verhoogde zichtbaarheid. Een duurzaam voordeel is dat er hierdoor ook geen labels, stickers en papieren wikkels gebruikt hoeven te worden. En minder verpakkingsmateriaal betekent over het algemeen lagere kosten.

Jospak, dat pas in 2014 werd opgericht om een nieuwe verpakkingsoplossing voor de voedselindustrie te commercialiseren, is verheugd over het winnen van de prijs. ‘We zijn ervan overtuigd dat de prijs en onze ambitie om te groeien nieuwe deuren zullen openen’, zegt Tarja Heikkilä, directeur van Jospak. ‘We hebben al geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit zodat we klaar zijn voor hogere volumes en internationale markten.”

Recycling van voedselverpakkingen

De verpakking wordt in Finland al door vleesproducent Pouttu gebruikt. De producent zegt altijd op zoek te zijn naar nieuwe en milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen maar dat de alternatieven voor plastic trays door de korte houdbaarheid van vleesproducten beperkt zijn. Het ontwerp en materiaal van Jospak’s verpakking bleek echter geschikt te zijn voor de verpakking van een nieuw product.

Andere producenten kijken ook naar alternatieven voor de reguliere plastic trays. Zo lanceerde slagerij Promessa vorig jaar een volledig biologisch afbreekbare plastic vleesverpakking, welke in samenwerking met verpakkingsexpert Bio4pack is ontwikkeld.

Daarnaast wordt er geïnnoveerd door recyclingbedrijven om de recycling van voedselverpakkingen te verbeteren. Zo is 4PET Group in Nederland recent gestart met het verwerken van plastic voedselverpakkingen van PET-materiaal tot grondstoffen voor nieuwe verpakkingen. Dat geeft een behoorlijke boost aan recycling omdat 10 procent van het huishoudelijk afval volgens het Afvalfonds Verpakkingen uit PET-trays bestaat.

Bron: ScanStar | Foto: Adobe Stock, Jospak