11-08-2018 12:15 | Door: Joyce de Thouars

Nieuw-Zeeland is de laatste in een rij landen die plastic tasjes gaat verbieden. De ban moet de natuur en het milieu beschermen. Retailers krijgen zes maanden de tijd om de tasjes uit te faseren, daarna riskeren ze een hoge boete.

Bangladesh, Rwanda, Costa Rica en recentelijk Chili zijn onder de 40 landen die Nieuw-Zeeland al voorgingen met de maatregel. De overheid van Nieuw-Zeeland wil nu ook dat de plastic tasjes binnen zes maanden verdwijnen, meldt The Guardian.  

Verbod op plastic tasjes

“We faseren de plastic tasjes voor eenmalig gebruik uit zodat we ons milieu beter kunnen beschermen”, zei Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland. “Elk jaar gebruiken we honderden miljoenen plastic tasjes. Een deel van deze grote berg afval vervuilt de kust en het zeegebied.”

Het verbod volgt op een petitie die door 65.000 mensen ondertekend is. “Het is ook het onderwerp waar de meeste schoolkinderen me over schrijven”, onthulde de premier.

Heffing op tasjes

Details over het verbod zijn nog niet bekend maar grote supermarktketens en retailers hebben al toegezegd de tasjes al voor het einde van het jaar uit de winkel te halen. In buurland Australië pakte een idee van twee grote supermarktketens om vanaf juni niet langer gratis plastic tasjes aan te bieden slecht uit. Na spontaan protest van consumenten werd de beslissing weer teruggedraaid.

In de Europese unie zijn alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Zo worden zij in Frankrijk en Spanje niet meer bij de kassa aangeboden en zijn er in het Verenigd Koninkrijk en Nederland heffingen. Dat de laatste maatregel ook succes heeft blijkt uit de daling van het gebruik van plastic tassen in deze landen. Sinds de invoering in 2016 is het gebruik in Nederland namelijk met 75 procent gedaald.  In het Verenigd Koninkrijk ging het gebruik sinds 2015 met 85 procent omlaag.

Bron: The Guardian | Foto: Adobe Stock