14-08-2018 17:02 | Door: Joyce de Thouars

De Nationale Denktank 2018 is deze week van start gegaan met het thema de circulaire economie. Twintig jonge wetenschappers gaan zich de komende maanden buigen over oplossingen voor een circulaire metropool.

Metropoolregio’s bieden kansen voor economische groei en sociale ontwikkelingen. Tegelijkertijd geven ze ook druk op hulpbronnen capaciteitsvragen en kwaliteit van het leven. Er liggen grote kansen voor de circulaire economie in de metropoolregio’s. Maar hoe kan de transitie naar een circulaire metropool versneld worden?

Oplossingen voor een circulaire economie

De groep academici gaan de komende maanden op zoek naar innovatieve en praktische oplossingen. Om zowel een visie als concrete oplossingen te formuleren ligt de focus op de periode tot 2030. Vier teams nemen dagelijkse gebruiksfuncties waaronder wonen, werken, eten/drinken en consumeren onder de loep. Binnen deze gebruiksfuncties worden succesfactoren onderzocht zoals de rol van verschillende stakeholders, mindset en gedrag, technologie en digitalisering en wet- en regelgeving.

De organisatie van de 13e editie van de Nationale Denktank wordt mogelijk gemaakt door themapartners. “Zij denken mee, leveren inhoudelijke kennis en helpen om bedachte oplossingen daadwerkelijk te realiseren”, zegt Eva Bik, directeur Stichting de Nationale Denktank.

Visie op circulaire economie

Afval- en energiebedrijf HVC is een van de themapartners. Het bedrijf doet mee omdat het thema circulaire economie goed aansluit bij zijn toekomstvisie om energie schoon op te wekken en grondstoffen te hergebruiken. Daarom is HVC vooral benieuwd naar de visie van de jonge wetenschappers op bijvoorbeeld kunststofrecycling, voedselverspilling en verpakkingen.

Andere themapartners zijn Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD, Adessium Foundation, Goldschmeding Foundation en een consortium van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer. De visie en oplossingen voor de circulaire economie worden op 10 december gepresenteerd. Kennedy van der Laan, BlueCity en Philips hebben zich als structurele partners van de Nationale DenkTank aangesloten.

Meer lezen over de circulaire economie? Klik hier voor onze laatste artikelen over dit thema.

Bron: Stichting de Nationale Denktank | Foto: Adobe Stock