16-08-2018 16:32 | Door: Joyce de Thouars

Een nieuw samenwerkingsverband moet de chemische recycling van plastic verder helpen. Olieproducent Neste onderzoekt samen met het Britse recyclingbedrijf ReNew ELP en Australische technologieontwikkelaar Licella mogelijkheden om plastic afval als grondstof voor brandstoffen, chemicaliën en nieuw plastic te gebruiken. Op deze manier past moeilijk recyclebaar plastic ook binnen een circulaire economie.

Neste kondigde onlangs aan zich in het kader van de circulaire economie op de chemische recycling van plastic te richten. Het doel is om in 2030 meer dan 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken. De nieuwe samenwerking met ReNew ELP en Licella moet aan deze doelstelling bijdragen. Naast onderzoek naar de haalbaarheid en duurzaamheid van het inzetten van plastic afval als grondstof voor raffinaderijen wordt er ook gekeken naar regelgeving.

Chemische recycling als oplossing voor plastic afval

ReNew ELP bouwt momenteel een chemische recyclingfaciliteit in Teesside, Verenigd Koninkrijk. In de fabriek wordt afgedankt plastic tot grondstoffen voor petrochemische producten verwerkt. Het wordt de eerste fabriek op een commerciële schaal die gebruik maakt van een katalytisch hydrothermisch platform. Dit platform is met een investering van € 75 mln Australische dollars door Licella ontwikkeld. De fabriek maakt overigens geen onderdeel uit van de samenwerking met Neste maar is wel belangrijk in de ontwikkeling van chemische recycling.

Neste is ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel maar het bedrijf wil zich nu ook toeleggen op innovatieve oplossingen voor de circulaire economie. Daarbij richt het zich niet alleen op het inzetten van plastic afval als grondstof maar ook op de productie van recyclebaar plastic van biobased materialen zoals oliën en vetten. Zo gaat Neste samen met Ikea vanaf de herfst op commerciële schaal biobased polypropeen produceren.

Commercialisering van chemische recycling

Samenwerking is belangrijk in het vinden van circulaire oplossingen voor plastic afval. "Technologieën, waardeketens en ondersteunende regelgeving moeten ontwikkeld worden om op industriële schaal producten op basis van plastic afval te produceren", zegt Matti Lehmus, executive vice president van olieproducten bij Neste. "Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking de ontwikkeling en commercialisering van deze producten kan versnellen."

Lees verder:

Bron: Neste | Foto: Adobe Stock