12-10-2018 16:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Donderdag heeft de Europese Commissie een actieplan gepresenteerd voor een duurzame en circulaire bio-economie. Dat alles kan tegen 2030 een miljoen nieuwe groen banen opleveren, zo verwacht de commissie.

Lees hier het actieplan

In een wereld van eindige biologische hulpbronnen en ecosystemen is meer innovatie nodig om de bevolking van voedsel, schoon water en energie te blijven voorzien. De bio-economie kan van algen brandstof maken, plastic recyclen, afval tot meubels of kleding verweren en industriële bijproducten omvormen tot biologische meststoffen.

Actiepunten bio-economie

Het Europees bestuur wil met 14 actiepunten de bio-economie een impuls geven. Zo komt er een thematisch investeringsplatform voor de circulaire bio-economie met een budget van € 100 mln. Daarnaast wil de commissie onder meer een kenniscentrum oprichten en proefprojecten opzetten voor de ontwikkeling van de bio-economie in landelijk, kust- en stedelijk gebied, bijvoorbeeld op het gebied van afvalbeheer of koolstofopslag.

Jyrki Katainen, vicevoorzitter voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Het is duidelijk geworden dat we een systeemverandering nodig hebben in onze productie-, consumptie- en afvalpatronen. Door de bio-economie – het hernieuwbare segment van de circulaire economie – te ontwikkelen, kunnen we nieuwe en innovatieve manieren vinden om voor voedsel, andere producten en energie te zorgen, zonder de beperkte biologische rijkdommen van onze planneet uit te putten. Bovendien hebben we zo'n nieuwe aanpak voor onze economie en een modernisering van onze primaire productiemodellen niet alleen nodig voor het milieu en het klimaat: Het biedt ook een groot potentieel voor nieuwe groene banen, vooral in plattelands- en kustgebieden."

Groene transitie

EU-commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, Carlos Moedas, voegde hieraan toe:"De EU neemt het voortouw door afval en reststoffen om te zetten in hoogwaardige producten, groene chemische stoffen, levensmiddelen en textiel. Onderzoek en innovatie spelen daarbij een hoofdrol. Zo versterken we de groene transitie van de Europese economie en dragen bij aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties."

Lees ook: 

Bron: Europese Commissie | Afbeelding: Shutterstock