22-10-2018 15:38 | Door: Joyce de Thouars

Het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) lanceert een Sustainability Codex. Daardoor wordt het mogelijk om onder andere te controleren waar producten vandaan komen en hoe zij geproduceerd zijn. De gegevens zijn opgeslagen in een open database die kosteloos te raadplegen is.

De Sustainability Codex heeft als doel om organisaties en consumenten die duurzame aankopen willen doen te verbinden met duurzame leveranciers en producten. Mensen zouden bereid zijn om hogere prijzen te betalen voor een product, waarvan informatie over de herkomst en productie bekend zijn.

Hoe werkt het?

Inkopers en consumenten willen volgens het NDI de toeleveringsketen in eenvoudige bewoordingen begrijpen. De nieuwe open database moet in deze behoefte voorzien. Consumenten hebben via hun smartphone, tablet of laptop toegang tot de informatie. Er hoeft alleen een QR-code gescand te worden die aan de Sustainability Codex is gekoppeld. Vervolgens opent er een pagina met daarop alle productinformatie, foto’s, beschrijvingen en samenstellingswaarden van het product.

Sustainability Codex met één click

Organisaties die duurzaamheidscertificatie en -labels hebben zijn opgenomen in de Sustainability Codex. De Codex geeft een score op vier duurzame thema’s: CO2-uitstoot, circulaire economie, maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Kelly Ruigrok, oprichter van NDI: "Met de duurzaamheidscodex kunnen consumenten en bedrijven vanaf nu met hun smartphone met één druk op de knop de ‘circular product footprint’ van producten en de duurzaamheidpercentages van organisaties volgen."

Blockchain

De database is gebaseerd op blockchain-technologie. Dit is een gedecentraliseerd grootboek van transacties. Doordat de database niet op één locatie is opgeslagen, zijn de records openbaar en eenvoudig te verifiëren.

Duurzame Impact

NDI lanceerde in augustus al het Global Sustainable Enterprise System (GSES). Dit systeem stelt meetbare doelstellingen en verzamelt alle data van de al bestaande (sector)-specifieke duurzaamheidscertificeringen. In het platform zijn ook SDG-doelstellingen en de subdoelstellingen geïntegreerd, waarbij bedrijven hun progressie middels een SDG Organization Index kunnen meten.

Foto: Adobe Stock