26-10-2018 16:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Medewerkers van kantoren van ABN Amro wassen sinds kort hun handen met duurzame zeep van Pura. De zeep bevat geen water of chemicaliën, wordt gemaakt als poeder en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

De handzeep in de zeepautomaten van Elis wordt geleverd door Pura, een bedrijf dat schoonmaakmiddelen ontwikkelt die passen in een circulaire economie. In de zeep zijn alle chemicaliën en het water verwijderd. Daardoor kan het als poeder verzonden worden.

De zeep ziet er anders uit dan normaal, maar is niet anders in gebruik dan normale zeep. “Het geleverde product, de poeder, moet met de juiste hoeveelheid water gemengd worden en daarna is het dezelfde werkwijze als men gewend is”, vertelt Richard Harteveld, CEO van Pura.

Minimale verpakking

De zeep is portion controlled en bevat een exact gedoseerde hoeveelheid schoonmaakmiddel als het gemengd wordt met water. “Door de minimale verpakking is het vervoer en de opslag tot een minimum beperkt”, zegt Harteveld. Naast de samenstelling van de handzeep is ook aan het verzenden van het product gedacht. Dit kan gewoon via brievenbuspost, waardoor de ecologische voetafdruk beperkt blijft. Bij de verpakking wordt geen plastic gebruikt.

“Wij merken dat veel productverpakkingen van onze leveranciers in onze restafvalstromen belanden. In ons streven naar een circulaire bedrijfsvoering willen we deze stromen terugdringen naar nul”, stelt Céline Pessers, manager circulaire Economie bij ABN Amro.

Eetbare handzeep

De handzeep is niet schadelijk voor het milieu en is in principe zelfs eetbaar: alle ingrediënten zitten ook in ons dagelijks voedsel. “Daarom is het veilig voor moeder aarde, de dieren en de mensen die ermee werken”, stelt Harteveld.

Initiatieven om de vorm of samenstelling van zeep te veranderen zijn er al meer geweest. Op de Dutch Design Week in 2017 werd een idee gelanceerd voor zeep in de vorm van capsules. Grote bedrijven als Unilever en Center Parcs deden eerder onderzoek naar nieuwe ingrediënten.

Bron: ELIS | Afbeelding: Adobe Stock