29-10-2018 15:49 | Door: Joyce de Thouars

Een nieuw initiatief van de Ellen MacArthur Foundation om plastic afval en vervuiling bij de bron aan te pakken is door meer dan 290 organisaties ondertekend. De bedrijven vertegenwoordigen samen 20 procent van de jaarlijkse productie van plastic verpakkingen.

“We weten dat het opruimen van plastic op onze stranden en in onze oceanen belangrijk is, maar dit stopt de stroom van plastic dat elk jaar de oceanen bereikt niet. We moeten ons daarom op de bron richten”, zegt Ellen MacArthur, oprichter van de gelijknamige stichting.

De zogenoemde ‘New Plastics Economy Global Commitment’ is een samenwerking tussen de Ellen MacArthur Foundation en het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP). Veel bij consumenten bekende bedrijven zoals Danone, H&M Group, L’Oreal, Mars en PepsiCo hebben hun handtekening onder het initiatief gezet. Ook plasticproducent Novamont en recyclingbedrijf Veolia scharen zich achter de beweging.  

Lees ook: Hoe Veolia werk maakt van de circulaire economie

Nieuwe standaard voor verpakkingen

Het doel is om wereldwijd een nieuwe standaard voor plastic verpakkingen te creëren. De doelstellingen worden elke 18 maanden bijgesteld en worden over de jaren steeds ambitieuzer. Bedrijven die meedoen gaan jaarlijks over hun vooruitgang rapporteren.

Een van de doelstellingen is het bannen van lastig recyclebaar en onnodig plastic verpakkingsmateriaal. Daarbij moet een verschuiving plaatsvinden van wegwerpplastic naar herbruikbare verpakkingen. Op deze manier wordt ook voorkomen dat plastic afval in het milieu belandt.

Lees ook: Nieuw model helpt bij verduurzaming verpakkingen

Innovatie maakt plastic circulair

Een andere doelstelling is gericht op innovatie. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat alle plastic verpakkingen tegen 2025 eenvoudig te hergebruiken, recyclen of composteren zijn. Tenslotte moet het aandeel gerecycled materiaal in nieuwe verpakkingen en producten omhoog.

Erik Solheim, executive director van UNEP ziet in het initiatief de meest ambitieuze doelstellingen die hij tot nu toe heeft gezien in de strijd tegen plastic. “Het laat zien welke stappen bedrijven en overheden moeten nemen als we een oplossing voor oorzaak van plastic vervuiling gaan vinden.” Solheim moedigt andere organisaties aan om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Foto: Adobe Stock