24-09-2014 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hergebruik van toiletpapier is niet de meest smakelijke gedachte. En toch is de cellulose uit het papier een waardevolle grondstof voor biologisch afbreekbare plastics.

Jaarlijks spoelt de Nederlandse bevolking zo’n 175 miljoen kilo toiletpapier weg. De hoeveelheid bruikbare cellulose die letterlijk door het afvoerputje verdwijnt, komt overeen met vier miljoen bomen. En dat is zonde, vinden het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), afvalverwerker Attero en waterzuiveraar BWA. Niet alleen vanwege de verspilling, maar ook omdat zuiveringsinstallaties onnodig energie en chemicaliën gebruiken om de cellulose in het rioolwater af te breken.

 

Fijne zeef

 

Met een relatief eenvoudige ingreep is het toiletpapier op te vangen voor hergebruik. De drie partners, verenigd in het project Cellucycle, bouwen bij wijze van pilot een fijnmazige zeef bij een waterzuiveringsinstallatie. Het zogeheten zeefgoed dient vervolgens als grondstof voor PLA-plastic, een biokunststof voor verpakkingsmaterialen, tasjes, bestek, plantenpotjes en zelfs koffiebekers. Afval verandert in een nieuwe grondstof, die zowel composteerbaar als recyclebaar is.

Als alle Nederlandse waterzuiveringsinstallaties het toiletpapier zouden wegzeven, levert dat voldoende grondstof op voor 110 miljoen kilo bioplastic, zeggen de initiatiefnemers. Dat zorgt tevens voor een besparing van 80 miljoen kilo CO2 per jaar.

Het eerste zeefgoed gaat in de loop van 2015 naar de verwerkingsfabriek voor praktijktesten. Als blijkt dat het project haalbaar is, volgt opschaling naar industrieel niveau. Het samenwerkingsverband krijgt voor het project een subsidie van de Topsector Energie TKI BBE.

Bron: Topsector Energie, CelluCycle| Foto: Cellucycle