31-01-2019 16:41 | Door: Bas Joosse

Vijftig 3D-geprinte elementen die samen een dijk vormen en het watermilieu stimuleren; dat is het doel van Volvo’s ‘living seawall’. De dijk is geplaatst in de haven van Sydney.

De afgelopen jaren is rond Sydney veel biodiversiteit verloren gegaan doordat de stad uitbreidde. Met een ‘levende zeedijk’ wil het bedrijf de biodiversiteit in de haven stimuleren. Ook moet de oceaan schoner worden door de dijk.

3D-geprint

De levende dijk van Volvo bestaat uit vijftig 3D-geprinte tegels die op de structuur van mangrovebomen lijken. In de tegels zitten hoekjes en gaatjes waarin waterorganismen kunnen leven en schuilen. Volgens het Sydney Institute of Marine Science (SIMS) worden de plekjes bevolkt door organismen die schadelijke stoffen kunnen filteren, zoals plastic en zware metalen.

“We zijn wereldwijd vijftig procent van de mangrovebossen kwijtgeraakt. In plaats daarvan hebben we bijvoorbeeld waterkeringen gemaakt, die je veel rond Sydney ziet. Het weghalen van die waterkeringen is niet mogelijk”, stelt Nick Connor, algemeen directeur van Volvo Australië.

Wegwerpplastic en elektrische auto’s

De duurzaamheidsambities van het autoconcern gaan verder dan het plaatsen van een milieuvriendelijke zeedijk. Zo heeft het bedrijf in Zweden een klimaatneutrale autofabriek en houdt de Volvo Ocean Race opschoonacties op stranden die de zeilrace aandoet.

Volvo wil in 2019 geen wegwerpplastic meer gebruiken in de kantoren en bij evenementen. Hierdoor worden 20 miljoen stuks plastic vervangen door duurzame alternatieven. De autobouwer zet ook stevig in op het ontwikkelen van elektrische auto’s. In 2025 moeten er 1 miljoen elektrische volvo’s rondrijden.

Lees ook:  Volvo: 'In 2025 is de helft van alle verkochte Volvo's elektrisch'

Bron: Volvo | Afbeelding: Adobe Stock