05-02-2019 15:14 | Door: Bas Joosse

Elektronicagigant Samsung gaat minder plastic verpakkingsmateriaal gebruiken. Voor het eind van juni dit jaar moet het verpakkingsmateriaal voor producten en accessoires vervangen zijn door duurzame en milieuvriendelijke materialen. Dat maakte de Zuid-Koreaanse multinational eind januari bekend.

De nieuwe materialen waarin de producten verpakt moeten worden, zijn volgens Samsung bijvoorbeeld gerecycled- en biobased kunststof of papier.

Voor mobiele telefoons, tablets en zogeheten wearables wordt het plastic in de verpakkingen vervangen door pulp. Om de hoeveelheid plastic te verminderen, worden ook beschermfolies afgeschaft. Ook worden de opladers van de smartphones vernieuwd; de glimmende buitenkant wordt daarbij vervangen door een variant die niet glimt.

Lees ook: ‘Papier is de toekomst voor verpakkingen’

Suikerriet

Verpakkingsmateriaal voor huishoudelijke apparaten als tv’s, koelkasten, wasmachines en airco’s wordt vervangen door gerecycled materiaal en biologische kunststoffen. Hiervoor kunnen zetmeel en suikerriet als grondstof dienen.

Besparingen

Met de nieuwe verpakkingsmaterialen wil Samsung op jaarbasis ruim 1.500 ton plastic besparen. Het Zuid-Koreaanse concern werkt vanaf 2020 alleen nog maar met papier dat is gecertificeerd door internationale milieuorganisaties. Op het kantoor op Schiphol is het bestek en servies in de kantine eind vorig jaar vervangen door biobased-varianten, gemaakt van bamboe en hout.

Hogere kosten

 “Samsung maakt zich sterk voor het aanpakken van maatschappelijke milieuproblemen, zoals uitputting van grondstoffen en plastic afval,” zegt Gyeong-bin Jeon, hoofd van Samsungs Global Customer Satisfaction Center. “Wij zetten ons in voor het recyclen van hulpbronnen en het minimaliseren van de vervuiling afkomstig van onze producten. We zullen meer milieuvriendelijke materialen gebruiken, zelfs als dit hogere kosten tot gevolg heeft.”

Lees ook: Toplijst: 5 biobased alternatieven voor plastic verpakkingen

Bron: Samsung | Afbeelding: Adobe Stock